Doma Zagorje Ponovno po rudarski učni poti

Ponovno po rudarski učni poti

Tokrat že 4. pohod po rudarski učni poti je Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje izvedlo 14. septembra.

Lepo, ravno prav toplo vreme je udeležence pričakalo že zjutraj na startu v EVROPARKU, od kjer se je skoraj 70 pohodnikov opremilo z vodo in si obleklo tradicionalne enotne pohodne majice.

Pohod so začeli s fotografijo ob novi informacijski tabli, ki od avgusta bogati učno pot. Podali so se po ravnem ob ribnikih do rova Orlek, kjer je vodja pohoda, starešina rudarske čete Franci Brinovec, podal nekaj informacij o jami, nato pa so prečkali potok Kotredeščica in se sprehodili po rekreacijskih površinah do vrta tete Johance, kjer jih je pričakala članica Društva za zdravilne rastline Nuška Krautberger. Predstavila je delo društva, nekaj zdravilnih rastlin in lepo urejen vrt.

Pot so pohodniki nadaljevali v hrib proti letališču Ruardi in naprej proti Vinam. Tik pod cerkvijo svetega Janeza Krstnika iz 16. stoletja so se ustavili v lično urejenem novem objektu z avtomatom za nakup mleka, skute, jajc in avtomatom za kavo ali čaj.

Po bližnjici še navzdol v Podvine in naprej v Toplice, kje stoji objekt rudniške kopalnice Vašhave, ki v svoji notranjosti skriva portal Vinskega rova – glavnega vhoda v jamo Kotredež. Nadaljevali so proti spomeniku rudarskim rodovom in si ogledali portal Aleksandrovega rova ter Graščino – bivšo upravno zgradbo Rudnika Zagorje. Razlaga vodje pohoda se je dotaknila tudi objektov obeh skladišč. Pogled na portala skladišč z novimi vrati in rudarskima simboloma na vrhu je bil res veličasten. Skupina pohodnikov se je sprehodila še do vhoda v jamo Podstrana in si ogledala informacijsko tablo jame ter obe fotografiji, ki krasita zadelki obeh vhodnih objektov.

Zadnji del poti je potekal do rudarske kolonije in naprej po lepi gozdni poti proti Viljeminiju, kjer so ostanki povratne postaje žičnice za prevoz zasipnega materiala za jamo Kisovec in Kotredež. Sledil je le še spust v dolino mimo nogometnega igrišča do Naselja na Šahtu, kjer je še ohranjena in delujoča krušna peč iz tistih časov. Pri peči so pohodnike že drugič prijetno presenetili domačini in jih pogostili z domačim kruhom, spečenim prav v tej peči in z ocvirki, ki prav dobro sodijo zraven. Tudi objekt krušne peči je od avgusta letos opremljen z novo informacijsko tablo in pohodniki so si jo z zanimanjem ogledali.

Prijetno siti so nadaljevali pohod po pešpoti do centra Kisovca – BEKSEL, kjer je bila pretovorna postaja zasipnega materiala iz kamnoloma Borovnik za žičnico proti Viljeminiju za zasipavanje jame Loke in Kisovec in proti Cilenci za zasipavanje jame Kotredež.

Na cilju, torej pri Rudarskem muzeju Zagorje pa kakopak knapovska malica in pijača.

 

Pot opisala:
Maja Malovrh Repovž

Print Friendly, PDF & Email