Doma Aktualno Portal v prihodnost bodo postavili sredi Trbovelj

Portal v prihodnost bodo postavili sredi Trbovelj

Po skoraj pol stoletja mesto Trbovlje postavlja javno skulpturo, ki bo na simbolni ravni združevala preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo. Interegijski projekt Inspiracija Občine Trbovlje bo v veliki meri financiran s strani evropske skupnosti, kjer je bil prepoznan kot svež in inovativen in zajema tudi ureditev platoja in klančine pri pošti.

Vsak obiskovalec, vsak občan bo del monolita

Del te ureditve je tudi skulptura »Monolit« avtorice dr. Maše Jazbec. “Skulptura je zamišljena kot velik črn monolit, ki bo na svoji površini v neskončni zanki prikazoval hologramske portretne projekcije prebivalcev našega mesta. Starih in mladih, živih in mrtvih, z možnostjo permanentnega dodajanja novih in novih hologramov” pojasnji avtorica. Enkrat letno naj bi dodali 50 novih portretov.

Osnovna oblika Monolita je prevzeta iz dela iz avtorja C. Clarka in Stanleya Kubricka (Odiseja v vesolju 2001). Gre za novomedijski kos, ki je bil na podlagi strokovnih žirij uvrščen v več pomembnih razstav in festivalov po Sloveniji in tujini, eden izmed takšnih je bil festivalu Ars Elektronika v Avstriji. Skulptura bo narejena iz kaljenega stekla, ki je primerno za zunanjo postavitev. Torej je dovolj odporen na temperature in ostale zunanje razmere, tudi na udarce. “Interaktivnost smo malce premislili”, doda Jazbečeva in obljubi, da bodo v to novo postavitev vključeni obiskovalci in Trboveljčani. Torej bodo del umetniškega dela. Monolit namreč predstavlja portal v prihodnost. “Tja kamor Trbovlje definitivno strmijo in grejo.”

 

 

Projekt Inspiracija se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Hrvaška 2014 – 2020, ki ga sofinancira EU iz sredstev sklada ESRR.”

Print Friendly, PDF & Email