Doma Aktualno Postavil dvojni svetovni rekord

Postavil dvojni svetovni rekord

Jošt Napret sedaj živi v Ljubljani, prihaja pa i Sedraža.

Četverica slovenskih jadralnih padalcev je v soboto preletela 302,11 kilometrov. 28-letni Jošt Napret iz Sedraža je dosegel celo dvojni rekord. Poleg preleta s povratkom je dosegel še rekordno povprečno hitrost 32,11 km/h.

Bojan Gaberšek, Jošt Napret, Primož Suša in Dušan Orož so poleteli s Sorice in se tja tudi vrnili, pri tem pa potovali preko Italije do obratne točke v Dolomitih in nazaj v Slovenijo.

Šest let za nov rekord

Foto: Primož Suša

Nekaj manj kot 300 km je pred šestimi leti preletel Italijan Arduino Persello s povprečno hitrostjo okoli 30 km/h. Jadralci opisujejo, da je občutek fantastičen in odziv na dosežek, nad pričakovanji. Izjemnega navdušenja v pogovoru za ZON.si ni skrival niti Napret, ki je bil v zadnjih letih na taistem hribu vsaj tridesetkrat.

Foto: Primož Suša

Priprave so trajale več let, pojasnjuje Napret, ki je poleg razdalje osvojil še hitrostni rekord. Svetovni rekord morajo uradno sicer še potrditi, vendar je predprijava na mednarodni letalski zvezi FAI že sprejeta in potrjena.

A časa za počitek ni, je prepričan naš sogovornik. Razdaljo bodo zagotovo še povečali, če ne na istem mestu pa kje v avstrijskih alpah ali pa celo v Južni Ameriki.

Trije od štirih jadralnih mušketirjev
Print Friendly, PDF & Email