Doma Aktualno POZOR: V Hrastniku našli več mačk z mačjo levkozo!

POZOR: V Hrastniku našli več mačk z mačjo levkozo!

Z območja Ceste Hermana Debelaka v Hrastniku so bile v Zavetišče za male živali Veterinarske postaje Sevnica v zadnjem mesecu sprejete zapuščene mačke, okužene z virusom mačje levkoze (FeLV).

 

Mačja levkoza je kronična bolezen mačk, ki jo povzroča virus mačje levkoze (FeLV) in ni ozdravljiva. Okužene mačke lahko virus ob neposrednem stiku prenesejo na zdrave, kar predstavlja tveganje tudi za domače mačke z izhodi na prosto. Pitje in hranjenje iz iste sklede, medsebojno umivanje in ugrizi povečujejo tveganje za prenos, saj se virus prenaša s slino. Prenos bolezni pomagamo preprečevati s cepljenjem, a le pri mačkah, za katere obstaja večje tveganje, da pridejo v stik z okuženimi. Pri že obolelih mačkah cepljenje nima učinka. Bolezen močno skrajša življenjsko dobo živali in jo naredi dovzetnejšo za nekatera druga obolenja.

Virus oziroma bolezen se NE prenaša na človeka in zato ljudem NI nevarna, prav tako se z njim ne morejo okužiti ostali hišni ljubljenčki (npr. psi). Virus v okolju preživi le kratek čas in ga lahko uničimo že z običajnimi razkužili.

Print Friendly, PDF & Email