Doma Aktualno POZOR! Žabice na cesti

POZOR! Žabice na cesti

Danes, 22. marca 2019 se lahko pridružite tabornikom iz Zagorja in sicer na parkirišču pri Evroparku v Zagorju, kjer bodo že tradicionalno reševali žabice preden jih povozijo naša vozila.

S seboj pratktično ne potrebujete ničesar, razen dobre volje, saj vam rokavice, vedra, odbojne jopiče in svetilke priskrbijo organizatorji. S seboj imate lahko svojo svetilko, za vsak slučaj.

Vsakemu prostovoljcu priskrbijo tudi malico, zato vas prosijo, da svojo udeležbo javite vodji akcije Primožu Punkartniku na e-mail: primoz.pingo@gmail.com, da boste malico zagotovo dobili.

Načeloma akcija Reševanje žabic poteka že približno pet let in vodijo zagorski taborniki v sodelovanju z zagorsko občino, zraven so seveda povabljeni prav vsi ljubitelji narave in živali, ne glede na starost.

Zakaj poteka akcija?

Žabe gredo pozimi na zimsko spanje. Nekatere žabe prespijo v mulju pod vodo, nekatere pa se odpravijo na travnike in bližnje gozdove, kjer se zakopljejo v blato. Velikokrat žabe zato srečate na naših cestah, kjer se jih ogromno povozi.

»Ker so nekatere vrste žab v Sloveniji ogrožene, jih v Zagorju poskušamo rešiti z našo akcijo. Delo poteka precej enostavno. Na roke si nataknemo rokavice in po cesti in okolici pobiramo žabe. Položimo jih v vedro ter jih odnesemo v ribnik, kjer bodo srečno preživele pomlad in poletje. Da poskrbimo za varnost prostovoljcev in ne samo žab, si oblečemo tudi odsevne jopiče, da nas vozniki hitreje opazijo,« nam je sporočil tabornik Jani Majes.

Akcija ponavadi poteka več dni. Vse informacije najdete na njihovi Facebook strani @taborniki.zagorje Rod Polde Eberl – Jamski.

Za informacije o akciji ter prijavo,zaradi malice, lahko pišete tudi na primoz.pingo@gmail.com ali pa na taborniki.rpej@gmail.com.

Print Friendly, PDF & Email