Doma Aktualno POZOR: Zdaj je vseeno, kaj pa, ko bo (spet) neurje?

POZOR: Zdaj je vseeno, kaj pa, ko bo (spet) neurje?

Medija pri Svei in IGM-u

Julijske poplave so še enkrat dokazale, da vodotoki v občini Zagorje ob Savi niso v najboljšem stanju. Za urejanje in vzdrževanje le teh skrbi Direkcija Republike Slovenije za vode, ki je koncesijo za Srednjo Savo, kamor spada tudi občina Zagorje, podelila družbi VGP Hidrotehnik iz Ljubljane. VGP Hidrotehnik mora v skladu z letnim planom, ki ga pripravi direkcija izvajati redna vzdrževalna dela.

Pri izlaškem bencinskem servisu.

V Zagorju, kjer so poplave malodane vsako leto ali celo večkrat letno, so v lanskem letu izvedli vzdrževalna dela v vrednosti 92.000 evrov v letošnjem pa za slabih 26.000 evrov, poročajo na Direkciji RS za vodo. Na vprašanje konkretno kje in kaj so s tem denarjem naredili, nam v družbi VGP Hidrotehnik niso odgovorili.

Švagan: Premalo v čiščenje vodotokov

Matjaž Švagan in Matej Drobež

Premalo se vlaga v čiščenje vodotokov, je že pred časom opozoril Matjaž Švagan in pojasnil, da kljub temu da občani pogosto kažejo s prstom na občino, le ta ni pristojna za čiščene območij okoli strug. Pravzaprav jih niti ne sme, saj gre za strokovno delo. Ne glede na to pa v najnujnejših primerih ukrepajo in uredijo kar je potrebno. Občina, po besedah župana, vztrajno pošilja pobude na okoljsko agencijo in okoljsko ministrstvo.

Najslabše stanje je na območju Kotredeščice, kjer so ogroženi tudi stanovanjski objekti, izpostavi Švagan. Pogoste so težave s hudorniki na območju Medije – Orehovščice. Niti slučajno ni zanemarljivo območje Svee, kjer je huda ura že pošteno pokazala zobe. Poplavlja tudi Mlinščica in skorajda ni leta, ko na Mlinšah ne bi bilo poplave.

In kako koncesionarji določajo prioriteto vzdrževalnih del. »V programu so vzdrževalna dela uvrščena po prioriteti – skrb za varstvo naselij ter varstvo državne infrastrukture, in glede na nujnost izvedbe. Rok izvedbe pa je odvisen od prioritete izvedbe, stanja na vodotokih in od višine finančnih sredstev, ki so namenjena izvedbi vzdrževalnih del za posamezno leto« so zapisali na DRSV.

Le sprehod po Zagorju in Kisovcu že na prvi pogled pokaže, da so vodotoki videti precej zanemarjeni. Več v spodnji galeriji:

FOTO in VIDEO: Največ težav v Zagorju, “pokasiralo” vso Zasavje

Print Friendly, PDF & Email