Doma 1+1=2 »Preizkusim se rad v vsakem novem delu, tako tudi sebi dokažem, koliko...

»Preizkusim se rad v vsakem novem delu, tako tudi sebi dokažem, koliko sem zmožen.«

Ernest pri delu

V VDC radi hodijo, ker delajo, se družijo, lahko nastopajo in pokažejo, kaj zmorejo. Mentorji pa jih podpirajo pri njihovih načrtih, se čutijo ponosne, pomembne in si odpočijejo od staršev …so uporabniki sami povedali na interni radijski postaji v začetku januarju, ko je zasavski VDC praznoval 36. rojstni dan.

Kot pravi direktorica Špela Režun je »ravno uresničevanje individualnih potreb sedaj že skoraj 150 uporabnikov je glavni cilj vseh aktivnosti, ki jih proaktivno, z medsebojnim spoštovanjem in sodelovanjem izvaja 50 zaposlenih«. Zasavski VDC danes deluje na 5 med seboj povezanih enotah – 2 dnevni in 3 lokacije bivanja.

Uspešno dosedanje delo pa ni razlog za počivanje na lovorikah. V prihodnosti bodo gradili še več na vključevanju in povezovanju zasavskega okolja ter na skrb za čimbolj samostojno življenje odraslih oseb s posebnimi potrebami. »Zato smo veliko energije v 2019 namenili za pisanje vizije, projektov postavljanje temeljev razvoja tega področja.” Največji “negradbeni in nezdravstveni” projekt v zgodovini zasavskega VDC se pod okriljem VDC Polž Maribor prijavlja ravno te dni na MDDSZ – gre za pilotni projekt preizkušanja podpornih storitev po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov (ZSVI). Za prijavljen projekt je v dveh letih namenjenih skoraj 1.3 milijona evrov.

Za naš portal sta Ernest Mešić in Teja Repovž opisala svoj dan v VDC. Ernest v Zagorje prihaja že 8 let, njegove dnevne obveznosti pa opiše takole:

»Veliko željo imam živeti samostojno in odgovorno.«

»Zjutraj vstanem ob 5.30, se grem stuširati, pojesti zajtrk in urediti higieno in frizuro. Ob 6.10 se odpravim na postajo in skupaj s sodelavci in sodelavkami počakamo avtobus. Avtobus odpelje ob 6.20 nato se skupaj odpravimo v službo. Takoj, ko pridemo spijemo kavo in gremo v svoje delavnice. Ko pridem v delavnico pozdravim mentorice Polono in Ševalo in nato pomagam pri pripravi dela, nato še sam začnem delati. Rad delam kooperacijo, čelade, pregrade, »šraufanje nog«…preizkusim se rad v vsakem novem delu, tako tudi sebi dokažem koliko sem zmožen.

Hodim tudi na plesne, ki jih vodi Kim. Mi je zelo všeč in rad nastopam. Rad hodim, na športne aktivnosti fitnes, telovadbo. Rad skrbim za svoje zdravje in telo. Vsak dan v delavnici imamo pet minut za zdravje in tudi potelovadimo in se razgibamo. Vključen sem tudi v projekt NASMEH ZA VSE. Bil sem v Dubrovniku in pokazal masažo, kaj sem se naučil v VDC-ju. Bilo mi je zelo všeč  zelo rad masiram, sodelavce ter zunanje stranke. Lepo je, ko gremo tudi iz Slovenije. Malico imamo ob deseti uri. Malica mi je zelo všeč, je dobra in zdrava. Ko pojem malico se odpravim nazaj na del. Ob dvanajstih In trideset minut imamo pavzo, ki jo rad preživim s svojo punco, ki mi vsak dan skuha kavo in s sodelavci gremo ven na kavo. Ko pridem iz pavze nazaj v delavnico delam naprej svoje delo do štirinajste ure in deset minut nato delavnico pospravimo skupaj, odnesemo smeti in se odpravimo domov. Hodimo tudi na zimovanje in letovanje. Pozimi gremo na Ribnico na Pohorju na morje pa v Pineto Novigrad.

Hodim, ker se rad s sodelavci in zaposlenimi družim  Največ mi pomeni dobra komunikacija, da se med sabo razumemo in pomagamo. Hvaležen sem za naše zaposlene, da toliko truda, dobre volje toliko vsega, da nam pomagajo in nudijo. Ne moti me nič, ker sem preprosto zadovoljen s tem kar imam. Hvaležen sem mentoricama Poloni in Ševali, da so cel čas ob meni in mi pomagajo vsak dan posebej, ko kaj rabim.
V prihodnosti bi rad živel sam v stanovanju, ker želim pokazati ostalim zaposlenim in staršem, da sem zmožen tega. Rabil bi podporo pri pranju oblek in mogoče pri pripravi hrane. Ostalo že vse sam znam, ker me je že vse mami naučila imam. Veliko željo imam živeti samostojno in odgovorno.«

Teja zelo težko govori, potrudi pa se pisati. Ima težjo obliko cerebralne paralize in je gibalno ovirana. Kot zanjo povedo v VDC je »sinonim za pozitivnost in vztrajnost pri delu, športu in plesu.«

»Moj dan v Varstveno delovnem centru! Moj dan se prične ob sedmi uri zjutraj, kamor se pripeljem s kombijem. Najprej se uredim in nato se odpravim na svoje delovno mesto, kjer me pričakajo moje mentorice in moje prijateljice, s katerim se zelo dobro razumem. Najprej malo poklepetamo, kaj vse smo doživele preostali dan doma. Nato pričnem z delom, ki je prilagojeno meni. Namreč izdelujem zapestnice ter obeske za ključe. Med samim delom si vzamemo čas za pet minut za zdravje. Nato pa je že čas za malico in po malici prija tudi kavica ter klepet. In zopet veselo na delo. Da pa ne boste mislili, da samo delamo, imamo tudi prostočasne dejavnosti. Sama sem vključena v plesno skupino, kjer smo zelo pridni in uspešni, saj se skupaj z mentorico Kim že pridno pripravljamo za nastop Beseda ples, ki bo 26.3.2020 v Trbovljah, kamor nas je zopet povabila glasbena šola Trbovlje. Tega nastopa se zelo veselim, no vsi se ga, saj se počutimo enakovredno zdravim otrokom ter mladostnikom! Včasih pa grem tudi na MATP igre, te igre so prilagojene nam, ki smo težje gibljivi, a zato nič manj pomembni! Kaj mi pomeni Varstveno delovni center? Pomeni mi to, da sem vključena da nisem samo doma in to je na način moja služba, kamor rada prihajam. Najbolj se veselim zimovanja, kjer se imamo res z eno besedo top!! Kje bi živela, ko bo mami onemogla? Ja najrajši doma, kjer pa bi do neke mere potrebovala pomoč. Seveda, če pa ni izključena tudi bivalna enota!! Tako – vsem nam pa za konec čestitam za prelepih 36 let skupnega druženja!«

 

Print Friendly, PDF & Email