Doma Aktualno Premierna predstavitev devete knjige Gošteta

Premierna predstavitev devete knjige Gošteta

Igor Gošte

Knjigo V zakulisju, ki je izšla v času epidemije, je avtor Igor Gošte pred dnevi premierno predstavil v prijetnem ambientu dvorišča Zasavske ljudske univerze.

V zasebnem življenju je najraje “ata”

Igor Gošte, ki je v zasebnem življenju najraje ata, poleg pisateljevanja pripravlja prispevke za revijo Reporter, več kot desetletje pa je urednikoval na lokalni televiziji. Poleg tega je športnik in humanitarec in še bi lahko naštevali.

Knjiga V zakulisju je nastajala postopoma. Najprej v glavi, kot pravi avtor. Zgodbe so resnične in bralca ne pustijo ravnodušnega. Igor meni, da so knjigo pravzaprav pisali tisti, s katerimi je delil srečna in manj srečna obdobja svojega življenja. Neki začetni poskusi v poeziji in prozi so seveda bili v najstniških letih. Prvo pravo pesem pa je napisal, ko so čakali na rojstvo hčerke Liljane. To je bila otroška pesmica, sledila ji je še ena, bolj ekološka – Na dolino prekrito z meglo. Ko pa je začel pošiljati svoje zgodbe in pesmi na razne natečaje, so začela prihajati tudi priznanja kot potrdilo, da je na pravi poti. Skupaj z zagorskimi pesniki je nastopal v literarnih večerih, predvsem v domovih za starejše.

Drugi iz knjig, Igor pa je bral iz popisanih listkov

Skoraj vsi so takrat že imeli svoje knjige, iz katerih so brali, jaz pa sem bil le s kupom papirjev,” se smeje Igor.Sicer si moraš pa za pisanje vzeti čas, ki ga je bilo v obdobju mojega urednikovanja bolj malo.”

“Ko so se pesmi nabrale, sem jih objavil v pesniški zbirki Svetla tema, potem je bila na vrsti knjiga pesmi, pravljic, humoresk, zgodb in aforizmov z naslovom Obara, sledila je skupna pesniška zbirka Ogovarjanje tišine, ki smo jo izdali zagorski pesniki, pa romani Sledi korakov (avtobiografska), Prebujanje in Otroci knapov. Ko so prišli vnuki pa so nastale Pravljice o živalih (ilustriral Jože Potokar) in Čebelje dogodivščine, v kateri so ilustracije delo hčerke Liljane Koban. In zdaj je tu tudi deveta knjiga V zakulisju- o zakulisju politike, medijev, o humanitarnih projektih, televizijskih zgodbah, o kofetkanju s sodelavci, ukradenih otrocih, Golem otoku … “

Ko je začel delo na lokalni televiziji, še v času prvega urednika Jureta Nagodeta, je Igor najprej začel s športnimi oddajami. Pravzaprav je takoj za predstavitveno, bila to prva oddaja. Skok v šport je bil na sporedu vsako sredo zvečer in se je zelo dolgo obdržal. Prvo oddajo, ki ni bila športna, je posnel z Lojzetom Peterletom. Potem pa so se znana imena kar vrstila. Predsedniki, ministri, … Znal je (in še vedno je tako) prisluhniti običajnim ljudem, ki so preizkusili temne in žalostne plati življenja, a niso izgubili volje in poguma za naprej. Veliko oddaj in veliko zanimivih gostov.

Delo v medijih je naporno in odgovorno. Vendar ima Igor rad izzive. Pa naj bodo ti na športnem ali humanitarnem področju.

50 kilometrov za 50. rojstni dan

Za 50. rojstni dan se je odločil, da bo pretekel 50 kilometrov ter ob tem zbiral denar za zasavske socialno ogrožene družine. Tako se je začelo. Letos bo 4. septembra, (če ne bo korona ponagajala) že 10. humanitarni tek. Pokrovitelj bo predsednik Republike Borut Pahor. Zbrano pomoč bodo namenili desetim obolelim za cerebralno paralizo.

Sicer pa Igor pravi, da brez pisanja ne gre in ob izidu devete že razmišlja o novi knjigi.

V spremni besedi Igorjeve najnovejše knjige V zakulisju je Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja, zapisal: “Igor Gošte je kmalu po odhodu z ETV začel pisati novo zgodbo, ostal je zvest samemu sebi, izbral je težjo pot. O tem tudi govori ta knjiga, ki je morala biti napisana. Sam pa po prebranem takoj vzamem nazaj svoj pomislek, ko mi je povedal, da jo počasi zaključuje. – Kdo pa danes sploh še bere knjige, – sem nepremišljeno izustil, namesto da bi se ugriznil v jezik. Stare časopise se običajno vrže stran, knjige, kot pričevalke nekega časa, pa ostanejo.”

Gošte: ‘Berem štiri knjige naenkrat’

Print Friendly, PDF & Email