Doma Aktualno Prenovljen portal in informativne table

Prenovljen portal in informativne table

V Zagorju so pred dnevi otvorili prenovljen portal Aleksandrov rov ter postavitev informativnih tabel ob rovu in ob vhodu v Jamo Podstrana.

Aleksandrov rov

Od leta 1900 do 1904 so v beli talnini izkopali 1613 m dolg Kotredeški rov iz Toplic do Potoške vasi, kjer so izdelali tudi Strojni jašek. Za odkopavanje premoga v območju pod Kotredeškim rovom je bil najprej izdelan Aleksandrov rov, v letu 1924 pa zgrajen še Grofovski jašek oz. cinkarniški jašek, kasneje imenovan Kotredeški jašek. Izdelan je bil med površino na nivoju +268 m in globino 4. obzorja (kota + 28 m nmv.). In še kot zanimivost – slavna rudarska stavka se je 3. julija 1934 začela v Zagorju, v jami Kotredež.

Jama Podstrana

Jama Podstrana se razprostira na pobočju Podstrane pod hribovjem Malega vrha (kota 530 m) in predstavlja stransko premogovno kadunjo. Odpiranje jame se je pričelo leta 1939 z izkopom 630 m dolgega Podstranskega izvoznega rova. Tudi po vojni so intenzivno nadaljevali z odpiranjem jame Podstrana in imenovali za poslovodji te jame rudarska tehnika Pavla Kovača in Franja Špana, saj so bile potrebe po večji proizvodnji premoga vedno večje.

(vir: rudarski-muzej-zagorje.si)

Print Friendly, PDF & Email