Doma Aktualno PREVIDNO: Vikend kar kliče po kolesarjih in motoristih

PREVIDNO: Vikend kar kliče po kolesarjih in motoristih

Kolesarji, motoristi previdno – sonce je toplo, asfalt pa še vedno hladen in poln peska, opozarjajo zasavski policisti, ki pred toplim vikendom pričakujejo več prometa enoslednih vozil – torej kolesarjev, motoristov …

V toplejših mesecih se z ugodnimi vremenskim pogoji, poveča tudi problematika enoslednih vozil v prometu. Da bi zagotavljali varnosti udeležencev v cestnem prometu bodo policisti na območju Zasavja izvajali poostrene nadzore tudi nad vozniki omenjenih vozil.

Komandir PP Zagorje, Damjan Gajšek

Glede na svojevrstno situacijo letošnje pomladi vseeno na zasavskih cesta ni toliko kolesarjev in motoristov, kot prejšnja leta, nam zaupa komandir PP Zagorje Damjan Gajšek. Se pa žal vsako leto v pomladnem času beležijo prometne nesreče z udeležbo enoslednih vozil, zato poziv k previdnosti pred sončnim vikendom vsekakor ni odveč.

Zagorski komandir doda: “Delo policistov bo usmerjeno v tiste kršitve, ki so najpogostejši vzrok za prometne nesreče v katerih so udeleženi vozniki enoslednih vozil in na tiste kraje, kjer do njih najpogosteje prihaja.” Torej kršitve, ki so povezane s prekoračeno hitrostjo, neuporabo homologirane varnostne čelade (globa 120 evrov), neregistriranimi motornimi vozili (globa 500 evrov) ter predelana in nehomologirana vozila.

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 23. členu opredeljuje tudi pogoje za zaseg motornega vozila v primeru, če je voznik motornega vozila zaloten pri storitvi hujšega prekrška, še podajo pojasnila zasavski policisti.  V okviru preventivnih aktivnosti policije, bo delo usmerjeno predvsem v ozaveščanje mladostnikov, društev in klubov.

Posebno opozorilo kolesarjem na zasavki in podkumski cesti

Ob tem velja izpostaviti tudi voznike koles, ki se kot ranljiva skupina udeležencev v cestnem prometu rekreativno, pojavljajo na Zasavski cesti od Ljubljane, skozi naselje Litija ter naprej skozi naselje Zagorje ob Savi kot tudi na regionalni cesti III. reda št. 666 (Sopota – Podkum – Šklendrovec). Le ti morajo pri vožnji spoštovani cestno prometna pravila in sicer morajo voziti drug za drugim, ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje.

Print Friendly, PDF & Email