Doma Aktualno Približno 270 Zasavcev čaka na Spektrovo stanovanje

Približno 270 Zasavcev čaka na Spektrovo stanovanje

Več kot 2000 stanovanj ima Spekter, že dobro leto v lasti Stanovanjskega sklada RS. Največ stanovanj je v Trbovljah dobrih 1000, pol manj v Zagorju in nekaj čez 500 še skupaj v Hrastniku in Laškem.

“Trenutno imamo 170 veljavnih vlog za najem stanovanja – glede na podatke o družinskih članih prosilcev gre za rešitev stanovanjskega problema skupaj 270 občanov” so nam povedali na Spektru.

Največ povpraševanja po kvalitetnejših stanovanjih, ki so priklopljena na daljinsko ogrevanje

Praznih stanovanj je sicer toliko kot veljavnih vlog, težava pa nastane, ker je od teh 171 stanovanj  velik del neprimernih za bivanje. 53 enot je v stavbah rudarske kolonije NJIVA in jih ne naseljujejo. Stanovanja so stara, neprimerna za bivanje in jih ne bodo oddajali v najem, še sporočijo iz največjega stanovanjskega fonda v Zasavju. V določenih primerih bi v stanovanje morali vložiti tudi več kot 15.000 evrov, da bi vanj lahko naselili stanovalce.

Koliko časa prosilec čaka na stanovanje? Preprostega odgovora ni, pravijo na Spektru. Evidenca je “živa” stvar, saj se situacija prosilcev spreminja skoraj dnevno. Letno dodelijo od 60 do 70 stanovanj, glede na število prispelih vlog pa ocenjujejo, da je ugodno rešenih okoli 30 odstotkov.

Ne glede na to, da je Spekter izgubil status neprofitnosti, so najemnine enake neprofitni. Najemnina znaša od 1,5 do 3,5 evra na kvadratni meter stanovanjske površine.

Print Friendly, PDF & Email