Doma 1+1=2 Pričakujejo več zanimanja za maturo

Pričakujejo več zanimanja za maturo

Osnovnošolci so se že vpisali v srednje šole, dijaki pa so v veliki meri tudi že izbrali svoje nadaljnje akademske poti.

Prav v tem času pa se pričenjajo tudi vpisi na maturitetne tečaje, to so enoletni programi, ki svoje tečajnike pripravljajo na splošno maturo. Ta sledi konec šolskega leta. V zasavski regiji se je možno na ta program prijaviti na GESŠ Trbovlje. S tem programom postanete polnopravni dijak, kar pomeni, da tečaj ni združljiv z redno zaposlitvijo prav tako je udeležba pri pouku obvezna, nam pojasni ravnateljica GESŠ Trbovlje Jelena Keršnik.

V zadnjih letih je bilo zaznati upad tečajnikov, saj so dijaki raje opravljali poklicno maturo z dodatnim (petim) predmetom in tako pridobili možnost vpisa na nekatere univerzitetne programe, kar se bo z letošnjim letom na nekaterih univerzah verjetno spremenilo, saj je državna komisija za splošno maturo ugotovila napake pri vpisih na univerze. Zaradi tega pričakujejo porast na področju maturitetnih tečajev nam še pojasni ravnateljica.

GESŠ že več let izvaja enoletni program in po besedah ravnateljice tisti, ki tečaj redno obiskujejo, beležijo odlične rezultate na maturi. Lansko leto tečaja zaradi premalo prijav niso izvajali, prejšnja let pa so imeli vsako leto en oddelek. V šolskem letu 2009/2010 so imeli celo omejitev vpisa, ker je bilo povpraševanje po splošni maturi tako veliko.

K maturitetnemu tečaju lahko pristopi vsak, ki zadostujem pogojem:

  • končano poklicno srednjo šolo ali strokovno srednjo šolo
  • končan tretji letnik gimnazije in za najmanj eno leto prekinjeno šolanje
  • končano osnovno šolo in uspešno opravljen preizkus iz petih predmetov na ravni tretjega letnika gimnazije
  • končano zasebno gimnazijo s statusom javno-veljavnega programa.

Na GESŠ Trbovlje bodo 2.9. pripravili informativni dan, rok za oddajo prijav pa je 6.9.2019, tečajniki se bodo nato vpisali 25. in 26.9. ter s poukom pričeli 1.10.

Print Friendly, PDF & Email