Doma Zasavsko Prostovoljci projekta Starejši za starejše na potepu

Prostovoljci projekta Starejši za starejše na potepu

V četrtek, 6. septembra, so se na povabilo pokrajinske koordinatorke Marjane Bajda,
prostovoljke in prostovoljci projekta »Starejši za starejše« iz DU Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Litija, Šmartna pri Litiji in Gabrovke srečali na prijetnem druženju in kroženju po Dolenjski, Suhi Krajini ter Posavju.

Bilo je zanimivo, poučno in prijetno

Pot jih je že ob 7.00 uri peljala iz Dola pri Hrastniku do Šmartnega pri Litiji. Tu sta se združila oba avtobusa in pot so nadaljevali proti Bogenšperku, vodič Cveto pa nam je osvežil spomin na čase Valvazorja. Ob prijetnem klepetu in spoznavanju prostovoljcev so v daljavi že zagledali prvo postojanko – Muljavo, rojstni kraj našega pisatelja Josipa Jurčiča. Ogledali smo si njegovo rojstno hišo, preurejeno v muzej in se sprehodili po naravnem amfiteatru, ki je sestavni del posestva.

Pot se je nadaljevala po dolini Desetega brata in prostovoljce popeljala na skrajni konec Suhe krajine v zdaj že znano vas Krka, ki očara s svojo nedotaknjeno naravo, čisto vodo in lepo urejenim izvirom Krke. V Krško jamo vodi lahko dostopna pot in prijeten vodič z izjemno domišljijo, ki je vsemu videnemu dal kanček čarobnosti. Potem pa zopet vožnja ob Krki do Žužemberka in impozantnega srednjeveškega gradu, ki se dviga visoko na reko Krko. Tu so si vročino hladili z nesramno dobrim sladoledom.

Naslednji postanek je bil na griču Marnice nad Dobrničem. Tu so se s svečko poklonili padlim partizanom. Po krajšem postanku ob cerkvi Sv. Mohorja in Fortunata pa so počasi zapuščali Suho Krajino in se z vožnjo med mehkimi griči, vinogradi in sadovnjaki približali Posavju in gradu Sevnica, ki se nad mestom bohoti že od prve polovice 12.stoletja.

Seveda pa ni pravega zaključka brez dobre hrane, petja in harmonike, za kar so na pomoč priskočili gostitelji in odlična vodiča. “Ta čudovit dan, ki nas je vodil po lepih in zgodovinsko tako pomembnih poteh, je v nas zbudil tudi ponos da smo Slovenci in prostovoljci, ki s svojim delom pripomoremo k lepši, bolj prijazni in solidarni bodočnosti.” nam je za konec svoje mnenje zaupala koordinator projekta Starejši za starejše pri DU Hrastnik Jerica Laznik.

Print Friendly, PDF & Email