Doma Aktualno Proti HE: “Jezitev rek je uničenje življenja”

Proti HE: “Jezitev rek je uničenje življenja”

Okoli 70 istomislečih ljubiteljev divje vode se je minuli vikend spustilo od Litije do Zagorja, nekateri v kajakih, drugi v raftih, celo na supih.

Divja Sava za vedno

Dejan Kerin

Zasavski borec za ohranitev Save brez hidroelektrarn Dejan Kerin se boji, da bodo s postavitvijo hiroelektrarn uničili Savo kot takšno. “Jezitev rek je uničenje biosfere, ni mogoč prehod rib sulcev, rečnih postrv … Zaradi nalaganja sedimentov – usedlin se prične “kompostiranje” in nastanejo izpusti CO2 in metana” pojasnjuje Kerin in predloži evropske študije, ki so pokazale, da HE ni zelena energija, saj se, zaradi jezov ustvarjajo toplogredni plini. “Ker voda nima brzic se zmanjša vsebnost kisika v vodi, temperatura vode se dvigne, to pa je posledično uničenje življenjskega prostora za določene ribje vrste”.

Ne bo več svetovnega pokala na Savi?

Kerin je prepričan, da bo Sava po postavitvi HE neprimerna za tekme za svetovni pokal v spustu na divjih vodah, treningi raftarjev bodo ukinjeni, kot tudi državno prvenstvo v slalomu na naravnih divjih vodah. Prav tako pa bo uničena možnost trajnostnega turizma na divjih vodah.

“Smo popolnoma proti novim HE” odločno pove Kerin, ki je prepričan, da se vse vrti le okoli denarja in, da so s takšnimi in drugačnimi obljubami utišali tako športnike kot lokalce.

Svoje zahteve so borci proti izgradnji HE oddali tudi slovenski vladi:

Vlada Republike Slovenije

Gregorčičeva 20-25

1000 Ljubljana

ODPRTO PISMO VLADI RS: SKUPAJ ZA REKE

Spodaj podpisani posamezniki in organizacije od vlade Republike Slovenije zahtevamo, da ustavite vse plane in načrte, ki predvidevajo uničenje zadnjih koščkov divjih rek, ki so nam še ostali v Sloveniji. Reke so javno dobro in kot take ne smejo biti prepuščene na milost ali nemilost interesom peščice. Vemo, da predlagane velike in male hidroelektrarne ne bodo rešile problema energetske krize; četudi zgradite 19 velikih HE in 100 malih HE, in s tem dokončno uničite naše vodotoke, to ne bo pripomoglo k reševanju podnebnih sprememb, niti zmanjšalo porabo fosilnih goriv. Povzročena pa bo nepopravljiva škoda nam državljanom. Dovolj je bilo destrukcije; od vas zahtevamo, da opustite plane za izgradnjo novih HE in s tem omogočite razvoj trajnostnega rečnega turizma, ki bo lokalnim skupnostim prinesel mnogo več kot agresivni razvoj za potrebe energentov.

– Zahtevamo, da se hidroenergija umakne iz državnih dokumentov EKS in ANOVE.

– Zahtevamo sestanek ekipe strokovnjakov in naravovarstvenikov s predsednikom Državnega zbora, Ministrom za infrastrukturo in Ministrom za okolje in prostor v tednu med 15. in 19.10.2018.

Ljubljana, 8.10.2018

Balkan river defence

 

Foto: FB – Dejan Kerin, Kaja Agrež Mlakar

Print Friendly, PDF & Email