Doma Aktualno Prvič napadel psa, drugič pokončal psa in napadel še lastnico

Prvič napadel psa, drugič pokončal psa in napadel še lastnico

Hrastničane skrbi nevaren pes, ki je aprila letos poškodoval psa tako hudo, da je potreboval več operacij, nekaj mesecev po tem pa drugega psa pokončal in brutalno napadel še lastnico.

Fotografija je simbolična.

Občani v strahu, da se bo zgodil še kakšen napad

Konec aprila se je pripetil prvi napad na manjšega psa, ki je bil na blokovskem dvorišču na povodcu. Mešanec Jackson se je lastniku iztrgal iz rok, v diru pognal čez cesto in brutalno napadel psa Zavraškovih. Policisti so izdali odločbo o prekršku, torej lastniku napisali odločbo skupaj z globo in dogodek prepustili Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Psa pokončal, lastnico ugriznil

Druga zgodba se je zgodila na terasi gostinskega lokala v Hrastniku, ko je lastnica sedela v lokalu, poleg sebe pa je imela manjšega psa. Napadalen pes se je strgal povodca in manjšega psa v lokalu tako poškodoval, da je ta poginil. Napadel je tudi lastnico, ki je posegla vmes in so jo, zaradi poškodb, odpeljali v trboveljsko bolnišnico. Prekrškovni dogodek še ni zaključen, pravijo policisti, so pa ponovno obvestili veterinarsko upravo.

Lastniku določili le cepljenje in čipiranje, po vnovičnem napadu šele izdali odločbo o “nevarnem psu”

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Celje je bila s strani hrastniških policistov prvič obveščena 20. aprila letos. Uradni veterinar je uvedel postopek ugotavljanja dejstev in okoliščin, pomembnih za odločanje glede nevarnega psa in podal možnost vsem vpletenim, da pojasnijo situacijo. Po mesecu dni pa lastniku izdal le odločbo naj psa registrira in cepi. Nikjer ni psa označil kot “nevarnega”.

Še ne tako dolgo nazaj – krut pasji napad na človeka.

Konec julija je Jackson znova napadel. Stranke v lokalu so bile priča, kako je podivjani mešanec tako močno zagrabil in stresel malega pinča, da je ta poginil in se lotil še lastnice.

Šele teden dni po drugem napadu so Jacksona vendarle označili kot “nevarnega psa”, in sicer šele na podlagi prvega dogodka izpred treh mesecev. Obravnava druge zgodbe pa še ni končana.

In kje je Jackson danes? Se res še sprehaja po Hrastniku?

“Postopek še ni končan, bo pa psu Jacksonu zaradi ugriza človeka odrejena usmrtitev, če ne bo v danem roku uspešno opravil šolanja za nevarnega psa” so nam odgovorili na veterinarski upravi, kjer imajo sicer obsežna pooblastila, da lahko odredijo odpravo nepravilnosti, lahko odvzamejo živali in lahko izrekajo globe za ugotovljen prekršek. In kot so na upravi še dodali: “Ukrepi, ki jih uradni veterinar kot inšpektor izreče, morajo biti sorazmerni, odvračilni in usmerjeni k cilju, določenem z zakonodajo. Ob izpolnitvi vseh zakonskih določil bo pes ostal pri lastniku.”

Sprehajalci opozarjajo, da gre za nevarnega psa, ki ga lastnik ne obvlada.

Občani so v strahu in opozarjajo, da lastnik psa niti najmanj ne obvlada. A pristojni čakajo, vse do takrat pa se Jackson še vedno sprehaja po Hrastniku. Kdaj bodo postopki zaključeni nismo izvedeli. In se gre vprašati: Ali se res nismo nič naučili iz zgodbe, zaradi katere posledice še danes nosi 65-letni Hrastničan?

FOTO: Drama nad Hrastnikom

 

Print Friendly, PDF & Email