Doma Aktualno Prvič v Sloveniji: Tekmovanje možganskih vmesnikov, ki ga boste lahko spremljali 24...

Prvič v Sloveniji: Tekmovanje možganskih vmesnikov, ki ga boste lahko spremljali 24 ur na dan!

Visokotehnološko podjetje g.tec iz Avstrije bo v času Speculum Artium v Trbovljah pripravilo Brain Computer Interface oziroma Hackathon. Brez skrbi, tudi pojasnilo sledi.

Avstrijsko podjetje g.tec izdeluje možganske vmesnike, ki so se še nedavno uporabljali le v medicini, tako da so recimo gibalno oviranim omogočali premikanje. Danes pa njihovo poslanstvo razširjajo v uporabo tudi na drugih področjih. Zgolj z mislimi lahko recimo upravljate predmete v vaši okolici.

Yaskawine robote bodo upravljali z možganskimi vmesniki

Maša Jazbec z robotom.

V Trbovlje je to neverjetno inovacijo pripeljala dr. Maša Jazbec iz Delavskega doma Trbovlje in v projekt vključila še robotsko podjetje Yaskawa. “Tako, da bodo imeli udeleženci hekatona možnost razvoja novih aplikacij upravljanja Yaskawinih robotov z možganskimi signali.”

»Glede na to, da se dobro poznam in vem, da se mi misli/ideje/asociacije ekstremno hitro menjajo, sem bil prepričan, da bom eden redkih ponesrečenih primerov upravljanja računalnika z mislimi. Pa sem se motil. Na začetku sva z Mašo izvedla kalibracijo in čez nekaj minut sem že lahko z mislimi pisal besede – seveda sem najprej napisal svoje ime. Izkušnja je bila neverjetna in ideje, ki bi jih lahko realiziral s pomočjo BCI-naprave, so se ekstremno hitro pojavljale.« Tako je obisk v Jaskawi opisal dr. Uroš Ocepek iz Srednje tehniške poklicne šole Trbovlje, ki je svoje dijake s pripovedovanjem tako navdušil, da so se pripravili na petkovo tekmovanje.

Uroš v Jaskawi, kjer je testiral tudi svoje možgane.

Roboti, možganski signali, aplikacije In, da bo še toliko bolj zanimivo – vse skupaj bo tekmovanje, ki bo potekalo čez dan in tudi čez noč in ves čas bodo obiskovalci lahko “gledali pod prste” tekmovalcem. Zmagovalci pa bodo domov odnesli 1000 dolarjev.

1000 dolarjev za najbolj zanimivo in inovativno aplikacijo!

V času hekatona bodo udeleženci razvijali inovativno, zanimivo in tudi zabavno aplikacijo z vmesnikom med možgani in računalnikom/strojem. Udeleženci hekatona bodo tako lahko razvijali aplikacije za upravljanje robotskih rok, dronov, protez, avatarjev z možganskimi signali. Lahko se bodo kreativno izražali in z možganskimi signali slikali, izvajali ekperimente glasbenega/zvočnega ustvarjanja. Lahko bodo ustvarili računalniško igro, ki jo boš igral z možganskimi signali. Možnosti je neomejeno, še doda Jazbečeva.

Tekmovanje se začne v petek, 18.10. ob 10.00 uri z uvodnim predavanjem o napravah in predstavitvi BCI naprav. Sledi formiranje skupin in ob 13.00 začetek hekatona.

Število mest udeležencev ni omejeno. Še vedno se lahko prijavite in udeležite te izjemne priložnosti. Prijave: https://www.br41n.io/Trbovlje-2019

BCI naprave in ostala orodja priskrbi podjetje g.tec in festival Speculum Artium. Zaželjene so predhodne prijave.

V Trbovljah oltar za apokalipso, virtualno drevo in tekmovanje umov!

Print Friendly, PDF & Email