Doma Aktualno “Puobi, tole je pa mal neumen”

“Puobi, tole je pa mal neumen”

Kdo še ne pozna zadnja leta največjega kresovanja v Kisovcu znanega kot Kres Kisovec? Letos se je zgodila že 12 edicija tega zdaj že tradicionalnega dogodka katerega glavni organizator je zagorski študentski klub ŠKLAB. Avgusta so na slavnostni podelitvi tudi zaradi tega megalomanskega vsakoletnega projekta prejeli zlato plaketo občine Zagorje ob Savi.

Prvi kres zaživel z sposojenim šotorom, žarom in veliko uslugami

»Kot otrok sem s starši hodil na kresovanje nad Mlinšami, kjer so mi starši in njihovi prijatelji zaupali nekaj proračuna, da sem pripravil ognjemet« se spominja naš sogovornik Renee Vozelj, ki je idejni oče in dolgoletni vodja tega programa. Čez nekaj let je organiziral prvi kres v Kisovcu pri skakalnici. V parih letih je zadeva postala obiskana do te mere, da sta se s kolegom odpravila na krajevno skupnost Kisovec – Loke v iskanju rešitve, našla sta jo v lokaciji pri nogometnem igrišču v Kisovcu. “Puobi tole je pa mal neumn” je dejal takratni predsednik KS Marjan Kovač in obrazložil, da nihče ne bo hodil v hrib na kresovanje in predlagal, da ga naredijo v dolini. Tako je leta 2007 kres prvič zaživel na Čebinovem travniku, takrat s sposojenim šotorom, žarom in veliko uslugami. Kres pa so sestavljale veje, ki so ostale od urejanja nabrežja Medije. Organizacijo je takrat v rokah držalo športno društvo Kisuc, katerega član je bil Renee, ki mu še danes marsikdo reče, da je bilo to najboljše kresovanje, saj je imelo domač pridih.

Ko oder zavzamejo zvezde

Na Čebinovem travniku se je že prvič zbralo kar lepo število ljudi. Zato so se že naslednje leto člani športnega društva povezali s študentskim klubom ŠKLAB, ki je prinesel večji proračun, kot tudi izkušnje in večje število prostovoljcev. Tisto leto so oder tresli člani skupine Orlek, v naslednjih letih pa so se na njem zvrstila še imena kot so Vlado Kreslin, Big Foot Mama, Peter Lovšin, Mi2. Renee je začutil, da mora projekt prenesti naprej, zato so se s športnim društvom po 9 letih umaknili in vajeti je prevzela nova ekipa ŠKLAB-a. Vodenje projekta pa so v roke prenesli Tini Meh dolgoletni članici in zadnja leta tudi predsednici študentskega kluba.

Kres Kisovec danes in jutri

Tinina ekipa je sedaj že precej utečena, a delo še vedno začnejo v mesecu oktobru, saj kot pravi, morajo izpolniti ogromno birokratskih zadev ter najeti vse od nastopajočih do varnostnikov in spremljevalnega programa. Še vedno je glavnina dela na prostovoljni bazi, zato kresovanje ostaja nagrada tako za njih kot za obiskovalce. Veliko jim na pomoč priskočijo lokalna društva in občina Zagorje ob Savi.  Ur, ki jih vložijo v pripravo ne štejejo, a se zavedajo da jih je ogromno. Tradicionalno kres postavljajo zadnji teden pred prižigom in ga po stari navadi tudi »vahtajo«. Veseli jih, da je vsako leto na kresovanju več obiskovalcev in da postaja Kres Kisovec prepoznaven tudi izven zasavskih meja. Obljubljajo, da se vidimo tudi drugo leto, Tina pa nam še zaupa, da se trenutno že formira ekipa, ki bo pripravljala Kres Kisovec 2020.

Print Friendly, PDF & Email