Doma Aktualno Raziskujejo proizvodnjo stekla z vodikom

Raziskujejo proizvodnjo stekla z vodikom

Fotografija je simbolična (vir: Euromobil )

Hrastniška Steklarna, ki je svoje prihodke letos povečala za skoraj 7 odstotkov glede na lansko leto in, ki je pred kratkim javnosti naznanila, da bo zaprla program Opal in povečala kapacitete v embalažnem steklu, ohranja tudi prostor za tradicionalno steklarstvo v povezavi z novodobnimi metodami.

Metoda pihanja stekla nasproti proizvodnje z vodikom

Hrastniški mojster steklopihalec Rado Kališnik med delom.

V ta namen bodo v podjetju uredili poseben prostor, kjer se bo staro dotaknilo novega. Želijo ohraniti večstoletno tradicijo pihanja stekla in jo predstaviti tako domačim kot tujim turistom. Pripravljajo promocijski film z najboljšimi mojstri pihanja stekla. Pihalci stekla so umetniki, pravijo v “glažuti”, kjer bodo v dvorani namenjeni nekaj 10 ljudem kazali čare pihanja stekla. Na drugi strani pa se bodo lotili znanstvenega eksperimenta, kako steklo proizvajati z vodikom. Takšna inovativna tehnologija bi pripomogla tudi k čistejši proizvodnji z manj obremenitve okolja.

Direktor Peter Čas

Ekološke rešitve so prihodnost, je prepričan direktor Peter Čas, ki obenem išče tudi načine, da ustvarijo prijaznejša delovna mesta. Prvi robot, ki steklarjem pomaga pri težaških delih je že na svojem delovnem mestu, drugi robot tako rekoč na poti. “Ne bodo prevzeli delovnih mest, predvsem bodo razbremenili zaposlene” pojasni Čas.

Print Friendly, PDF & Email