Doma Aktualno Renko: Predpogoj za zbiranje pepela bo soglasje lokalne oblasti

Renko: Predpogoj za zbiranje pepela bo soglasje lokalne oblasti

Tako naj bi bilo na predelu Lakonce po zaključeni sanaciji na območju v lasti HSE EDT. (vir: HSE EDT)

Trboveljska Civilna inciativa je popolnoma proti odlaganju elektrofiltrskega pepela, ne glede na to ali se bo tudi po novih meritvah izkazalo, da gre za nenevaren odpadek. Direktor trboveljske energetske družbe Ervin Renko je za naš portal zagotovil, da bo predpogoj za odlaganje soglasje lokalne oblasti.

V Zasavju smo šli iz ene skrajnosti v drugo

Ervin Renko, direktor “nove” termoelektrarne

Je prepričan Renko, ki pojasnjuje, da potencialni investitorji, te namreč že lep čas iščejo, preučijo vsa tveganja in, če jih oddaljenost od avtoceste ne moti, potem je »v naših krajih tveganje za investitorja tudi družbena in okoljska sprejemljivost. Predvsem zaradi nasprotovanja raznih civilnih iniciativ, ki jim je cilj, da ni dodatnih obremenitev v okolju«. Novih delovnih mest pa ni, še nadaljuje naš sogovornik. », Ljudje, ki so delovno aktivni so 12 ur zdoma, ker se vozijo delat izven Zasavja. Je to potem tista kvaliteta življenja v zelenem spalnem naselju, če ljudje izgorevajo zaradi preobremenjenosti, ko so cele dneve od doma, ker služb v Zasavju pač ni.«

Po mnogih letih izkoriščanja okolja je treba površine sanirati, kot pravi Renko »počistiti za seboj«. Čeprav jim tega zakonodajo naj ne bi nalagala. In ob tem še opozori, da gre vse v to smer, »da bo ostala še ena velika rana v okolju«.

Nerodnost pri (ne)obveščanju lokalne skupnosti

Lakonca

V zbirnem centru Lakonca nikoli ni šlo za odlaganje, temveč zbiranje in predhodno skladiščenje, torej gre za različne pojme, pojasnijo v HSE EDT. Odpadki naj bi bili predelani v koristen gradbeni material in je preplah, kot pravijo, nepotreben.

Torej, da gre za predelavo odpadka v koristen vir surovine, ki nima negativnih vplivov na okolje. Priznam pa, še zaključi prvi mož trboveljske družbe, »da je bila naša nerodnost pri predhodnem obveščanju lokalne oblasti«.

Kot primer dobre prakse je Renko navedel Prapretno, kjer na spodnjih fotografijah vidite stanje v času sanacije in stanje danes.

Prapretno v času sanacije in danes, vir: HSE EDT.

 

Print Friendly, PDF & Email