Doma Aktualno Renko: Z lokalno skupnostjo se ne mislimo več pogajati in jih prepričevati

Renko: Z lokalno skupnostjo se ne mislimo več pogajati in jih prepričevati

V HSE EDT držijo svojo besedo, nam je zagotovil direktor Ervin Renko, saj, kot so obljubili, elektrofiltrskega pepela ne vozijo več v Trbovlje. Naknadno opravljene meritve bodo predstavili na naslednji seji občinskega sveta Trbovlje.

Lahko bi imeli predelovalni center

Renko je prepričan, da če bi vsi razumno pristopili k stvari s pomočjo stroke, bi lahko v prihodnosti imeli predelovalni center za nenevarne odpadke in z njimi sanirali ugrezninska in prostorsko degradirana območja. »Občina bi dobila rento, zaposlitve in prostorsko sanirane površine (kot npr. EUROPARK – kjer je bil nekoč pridobivalni prostor rudnika)« še doda. Trenutno pepela, zaradi obljube, ne vozijo na deponijo in s tem po besedah direktorja, lokalna skupnost omejuje poslovno dejavnost družbe.

Edina nevarnost za zdravje pri pepelu je prašenje, ki se ga omili z zaprtimi prevozi in zadostnim vlaženje pri delu z njim, nadaljuje direktor.

Bodo nadaljevali z dovozom pepela?

Ali bodo po trboveljski seji nadaljevali z dovozom pepela, konkretnega odgovora nismo dobili. Je pa Renko v pojasnilu zapisal tudi, da pepel po predelavi postane polnilo za nizke zasipe v gradnji, točno to kar bi za ureditev prostora potrebovali na Lakonci. Ne gre za umetno pripravljeno zemljino (pepelu dodajo glino, pesek, jalovino ter druge nenevarne odpadke), temveč za gradbeni proizvod. »Kot rečeno se z lokalno skupnostjo ne mislimo več pogajati in jih prepričevati. Zakonodaja nam ne nalaga sanacije, tisto ki nam jo je – Prapretno pa smo že izvedli« še zaključi naš sogovornik.

Print Friendly, PDF & Email