Doma Aktualno Reševalni vozni park dotrajan, a obetajo se boljši časi

Reševalni vozni park dotrajan, a obetajo se boljši časi

Zagorska reševalna služba bo kmalu bogatejši za eno, najverjetneje pa celo za dve novi vozili.

Trenutno imajo 7 vozil, štiri so reševalna. Njihov avtopark šteje še tri vozila s sedeži, od tega en kombi, eno terensko vozilo za prevoz nepokretnih pacientov in eno terensko vozilo urgentnega zdravnika.

Dostojno reševalno vozilo je slika občine, je prepričan Matjaž Švagan, ki je prisluhnil potrebam zdravstvenega doma po novem vozilu.

»Zaradi hribovitega terena, slabega stanja cestišč in relativne oddaljenosti večjih bolnišnic (UKC LJ) je vozni park precej iztrošen, avti so v povprečju dokaj stari in imajo veliko prevoženih kilometrov« opiše vodja reševalcev Aljaž Groboljšek. Doda tudi, da so na vozilih, zaradi dotrajanosti pogoste večje okvare in posledično daljša nerazpoložljivost vozil.

Najnovejše reševalno vozilo, ki spada pod Zdravstveni dom Zagorje je iz leta 2017 (trenutno primarno NRV) in ima že več kot 100.000 kilometrov, ostala reševalna vozila imajo vsa med 200.000 in 250.000 km, kombi s sedeži jih ima celo več kot 330.000. Najstarejše reševalno vozilo, ki je še v uporabi je iz leta 2008.

Dotrajani vozili bodo v kratkem prodali, zato se tudi po prejemu novih vozni park številčno ne bo povečal.

V kratkem se obeta prihod novega vozila, za katerega so že podpisali pogodbo. Nujno reševalno vozilo bo VW Transporter 6.1 s štirikolesnim pogonom, avtomatskim menjalnikom in medicinsko nadgradnjo podjetja Ambulanz Mobile iz Nemčije.

V njem bo vsa oprema, ki je zahtevana v Pravilniku o službi NMP in Pravilniku o prevozih pacientov, določene funkcionalnosti pa bodo izvedene tudi skladu z željami zagorskih zdravstvenih delavcev in lokalnimi potrebami (npr. lokacija namestitve opreme v notranjosti vozila v skladu željami uporabnikov …). Avto bo višji od vseh dosedanjih, kar bo olajšalo tako oskrbo pacienta, kot tudi delo sodelavcem višje rasti in omogočilo bo lažje in bolj pregledno spravilo večje količine medicinske opreme. Vozilo se bo uporabljalo za nujne intervencije z ali brez zdravnika. Vozilo bodo v ZD pokrili iz lastnih sredstev.

Zagorjani pa si želijo še enega vozila, ki naj bi ga kupili na podlagi razpisa, nam pojasni direktorica ZD Zagorje Saša Bajda. Ministrstvo za zdravje je pripravilo razpis, prijavila naj bi se občina, finančna sredstva pa si bodo delili – občina, zdravstveni dom in ministrstvo.

Edino takšno v Zasavju

Print Friendly, PDF & Email