Doma Aktualno Rogličeva starša: “Primož je odločen fant, ki ve, kaj hoče in tako...

Rogličeva starša: “Primož je odločen fant, ki ve, kaj hoče in tako je tudi prav.”

O uspehih tokrat ne bomo pisali, tokrat bomo Primoža predstavili skozi oči njegovih najbližjih, njegovih staršev. Anita in Leopold Roglič sina podpirata pri vseh odločitvah, sicer pa drugače niti ne bi šlo, pojasnita, saj ko se Primož enkrat nekaj odloči, potem gre le še za vprašanje časa

Anita in Leopold Roglič, starša kolesarskega asa Primoža Rogliča.

Slovenskemu kolesarskemu junaku na čast se pripravlja vsa Slovenija, danes bo namreč velik sprejem v Ljubljani na Kongresnem trgu, jutri pa bodo domači Primoža Rogliča pričakali na mostu pred Stahovljami in se skupaj z njim odpravili na zagorsko Mestno ploščad, kjer kolesarskega genija čaka še veličastna prireditev in počastitev njegovih nedavnih uspehov.

Rogličev prvi šport je bil nogomet, nato skoki potem šele kolo.  

Je bil Primož že v otroštvu športni tip?

Seveda je bil. Kot čisto majhen je rad igral nogomet, tako kot tudi veliko njegovih prijateljev in sošolcev. Nekaj prijateljev je začelo s smučarskimi skoki in so Primoža počasi prepričevali, da se jim pridruži. Poskusili smo združiti oboje, nogomet in skoke, a to ni šlo. Sledilo je obdobje skokov, kjer je bil uspešen, po poškodbi pa je postalo aktualno kolo in pri tem je tudi ostalo.

Seveda z vašo podporo?

Vedno smo ga podpirali in ga bomo. Primož je odločen fant, ki ve, kaj hoče in tako je tudi prav.

Se kdaj z njim pogovarjate tudi o načrtih?

Podpirava ga v vseh njegovih odločitvah. Seveda pa je največ odvisno od njega samega in delodajalca, za katerega je podpisal.

Na slavnostni seji zagorske občine. Foto: Lovro Rozina

V Zasavju je Primožu najljubše, poleg v domačih Strahovljah, na Mareli in Čemšeniški planini, pozimi in poleti. Obe točki sta tudi del kolesarskih treningov.

Svoj delež pa prispeva tudi njegovo dekle, Lora?

Lora je izobraženo in pametno dekle, ki izhaja iz športne družine. Začela je voziti kolo in Primoža večkrat tudi spremlja. Razume način življenja, vse napore in odrekanja, ki jih Primož ima in ga podpira.

Prenosov po televiziji običajno ne gledata sama.

Foto: FB Zvone Pograjc

Zanos in občutke je lepo deliti s prijatelji. Ko začutiš tisto energijo in čustva tako na ekranu ali na licu mesta je to nekaj posebnega, vsakič neponovljivega. Na terenu se ljudje nekje ob progi pripravljajo dneve in dneve na tistih nekaj trenutkov, ko bodo pridirkali mimo. Zanos in vzvišenost trenutka poplačata vse.

Kaj vam pomeni podpora prijateljev, znancev, sosedov?

Na ulici ju pozdravijo, jima čestitajo.

To je neverjeten občutek. Ko skupaj spremljamo Primoža, vsi smo enotni, imamo enaka čustva in pričakovanja … in potem na koncu eksplozija emocij in eno ogromno zadovoljstvo. Tudi navijanje v živo ni nič drugačno. Ljudje se že dolgo vnaprej pripravljajo na tisti trenutek, ki bo minil kot blisk, a je nepozaben.

Vprašanje za mamo. Zdaj, ko pride domov, si bo zaželel kakšne posebne jedi iz vaše kuhinje?

Ne, nikoli ni bil izbirčen. Je pa zelo pomembno, da se drži strogega režima prehranjevanja. Obilni in močni zajtrki ter večerje, za kosilo pa skorajda nič. In tega režima se drži tudi, ko je doma.

V Strahovljah si vedno izmislite kaj posebnega za Primoža, bo tudi v torek tako?

Tour de Rogla na mostu proti Strahovljam.

Tam ob mostu ga bomo dočakali vsi domači, ga pozdravili in potem skupaj nadaljevali na ploščad. Domači – pri tem ne misliva le družine kot take, temveč vse naše sovaščane in Primoževe podpornike, ki vse leto skupaj z nami navijajo in dihajo.

Kaj pa sokrajani in na splošno ljudje, ki vaju že dolgo poznajo, so spremenili odnos do vaju? Je kaj drugače, kot je bilo pred Primoževim uspehom.?

Ljudje so takšni kot so bili, kar nama je všeč. Nič ni drugače. Mogoče imamo znancev nekaj več. Tudi tisti, ki sva jih le bežno poznala, zdaj pristopijo in čestitajo k Primoževemu uspehu. Naju pa resda marsikje prepoznajo.

Mislite, da je Primož vplival na priljubljenost kolesarjenja pri nas?

Malce pa že. Pa tudi gledanost tovrstnih dirk je porasla, celo med starejšimi.

S seboj sta tokrat prinesla eno posebno priznanje.

To je Primoževo Zlato kolo za 2016. To je najprestižnejša kolesarska nagrada, ki jo vsako leto podeljujejo kolesarjem, ki so na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, v kategoriji elite, med Slovenci uvrščeni najvišje. Seveda pa je pokalov in priznanj že precejšnje število.

Print Friendly, PDF & Email