Doma Zasavsko Rotary klub Zagorje Kum na srečanju pobratenih klubov v Brčkem

Rotary klub Zagorje Kum na srečanju pobratenih klubov v Brčkem

Rotary klub Zagorje Kum je od leta 2010 pobraten z Rotary klubom Brčko 1938. Sledili so
podpisi listin o pobratenju z Rotary klubom Zrenjanin in leta 2014 z Rotary klubom Ulcinj. V letu 2018 so pobrateni klubi Rotary klubu Doboj podelili status, pridruženi klub.
Pobrateni klubi se organizirano družijo in izvajajo različne humanitarne akcije že od vsega
začetka. Ob druženju se vsi spominjamo darovanja knjig Društvu Slovenaca Planika v
Zrenjaninu, pomoč Brčkem v času grozovitih poplav, darovanju računalnika Društvu Romov v Brčkem, srečanj rotarijcev in ekip ob Mednarodnem TV turnirju šampiona v Doboju in druženj ob spoznavanje krajev in ljudi. Seveda je vsako leto osnovna tema analiz projekt Tabor Mojca, ki se že osmo leto zapored dogaja v Zasavju. Do sedaj se je družilo že malo več kot 160 otrok iz štirih držav in treh Rotary Distriktov.

V Brčkem se je od petka do nedelje družilo 24 rotarijcev in okoli deset spremljevalcev. Imeli so dva delovna sestanka na katerih so analizirali svoje delovanje v preteklem letu in se dogovorili za plan dela za leto 2020. Pomemben pa je dogovor, da bo ekipa pripravila Plan delovanja za naslednjih pet let. To pomeni, da so postali resna »institucija«, ki želi nadgraditi sedanje delo in se usmeriti v skupne projekte, ki bodo pomembni za mlade in sredine v katerih živijo.

Ob druženju je vedno čas za spoznavanje kulture in gospodarstva kraja. Domačini so nas letos peljali v Galerijo, kjer razstavlja umetnik Dragan Bartula iz Loznice. Razstava ima delovni naslov Čuvari koplja in s 45 deli opazovalcu pove veliko. Dragan je tudi častni član Rotary kluba Loznica. Vmes je manjša skupina obiskala mesto »pečenja rakije«, tradicionalnega dogodka v tem času. Brčko je bilo pred letom 1941 pokrajina slive, ki je od tu v Evropo potovala z vlaki in ladjami po Savi. Popoldan so obiskali moderno vinsko klet Pajić, ki jim je po degustaciji predala jasno sporočilo: »Tudi v Brčkem mladi enologi in vinogradniki pripravijo kvalitetna vina. To dokazujejo tudi mednarodna priznanja in nagrade.

V Brčkem že desetletja srečanje zaključijo v Palmi 2 pri prijatelju Emiru. Tu je že tretja
generacija Gorjanov, ki razvaja Brčake in goste s tradicionalno hrano in sladicami.
Izpolnili so moto rotarijskega leta 2019-2020 »Rotary povezuje svet«, v Brčekem so se tri
dni družili rotarijci Bosne in Hercegovine, Črne Gore, S venije iz treh Distriktov, Distrikta 1910 (Avstrija in BiH), Distrikta 2483 (Srbija in Črna Gora) in Distrikta 1912 (Slovenijain Severna Makedonija).

Print Friendly, PDF & Email