Doma Aktualno Rudniku zmanjkuje denarja, (po)rabijo milijon evrov na leto!

Rudniku zmanjkuje denarja, (po)rabijo milijon evrov na leto!

Če novih prilivov ne bo, bo nekje v aprilu zmanjkalo denarja in bodo nastale likvidnostne težave, opozarja direktor RTH Janez Žlak, lahko se zgodi celo stečaj. In kaj, ko bo potegnil plaz na cesto, ko se bodo vdrla tla pod nogami ...koga bodo Zasavci poklicali takrat?

Cel milijon za eno leto rudnika

Janez Žlak

Počasi zmanjkuje večjih nepremičnin, ki bi jih lahko prodali in vegetiranje rudnika podaljšali še za kakšno leto. Malo manj kot pol milijona evrov rabijo do konca marca za fiksne stroške, do konca leta pa še enkrat toliko. Rešitve so na rudniku že predstavili v načrtu, ki ga je Vlada odobrila. Ni pa nikjer rečeno, katero od 6 predlaganih rešitev, naj bi ubrali.

Neodzivnost države ostro obsoja trboveljska županja Jasna Gabrič: “Grozno se mi zdi, da bomo lokalne skupnosti, ki imamo že tako dovolj svojih težav, na koncu reševale še rudnik. To ni normalno!”. Vlada ima trenutno svoje težave glasno razmišlja županja, na Zasavje pa pozablja. Stečaja se v Trbovljah bojijo, ker bodo nepremičnine in zemljišča tako šla “bogvekam”. Poleg tega pa – “vlečejo plazovi, voda zaliva ulice, hiše pokajo …sedaj smo poklicali na rudnik in so uredili.” Kaj pa bo potem, nikomur ni jasno. Zgodba glede monitoringa po zaprtju rudnika namreč ni dorečena.

Občine bodo morda vmesna rešilna bilka rudniku. Saj so na včerajšnjem sestanku, kjer je direktor Žlak sklical predstavnike občin in zasavske poslance, našli morebitne, vsaj začasne, rešitve. “Občine so tako ugotovile, da ne bo vse kar zastonj” pravi šef rudnika in doda, da vseeno pa se objekti prodajajo po izjemno nizkih cenah. V Trbovljah bodo najverjetneje odkupili kup zemljišč, ki jih najbolj nujno potrebujejo. “Še vedno pa vztrajamo pri brezplačnem prenosu” doda Gabričeva, a si ne upajo več čakati. Na mizi je bil včeraj tudi dogovor glede hrastniških nepremičnin. Javno o tem ne direktor ne župan Marko Funkl ne želita, dokler odločitev ne pade.

Če se Hrastnik in Trbovlje odločita za nakup nekaterih nepremičnin, bosta tako rudniku podaljšala življenje za kakšne tri mesece. Potem pa je spet na tapeti scenarij stečaja.

Prodajajo kar se da!

Trenutno ostaja še površina nekdanje rudniške separacije, ki se prodaja pod 150 tisočakov. Gre za 10.000 kvadratnih metrov ravne površine, na kateri stoji hala okoli 900 kvadratov velika hala. Zraven pa pripada še 15.000 kvadratov neravne površine.

Medtem sicer prodaja teče maksimalno, do danes plačujejo vse na rok – “niti centa dolga nimamo” nam še zagotovi Žlak.

Print Friendly, PDF & Email