Doma Aktualno S posodobljeno opremo bodo preverjali zrak v centru Zagorju

S posodobljeno opremo bodo preverjali zrak v centru Zagorju

Kakšen zrak dihamo v Zagorju že 20 let merijo na merilni postaji pri semaforju nasproti tržnice. Ker je trenutna merila postaja že zastarela bo Zagorje v kratkem dobil novo.

Namreč od leta 2016 na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) poteka kohezijski projekt Sinica, ki je namenjen nadgradnji sistemov za spremljanje onesnaženosti zraka. V sklopu tega projekta bodo zamenjali in nadgradili vse njihove merilne postaje. Razlog za to menjavo so dotrajani kontejnerji, ki so bili težavni za vzdrževanje nam je pojasnil Gregor Sluga, vodja projekta Sinica. Prav tako bodo vgradili novo sodobno opremo, ki bo ustrezala vsem standardom, ki se uporabljajo v svetu, še zaključi Sluga.

Na obnovljeni merilni postaji se bodo vršile meritve delcev PMx, dušikovih oksidov, žveplovega dioksida, ozona, črnega ogljika in ogljikovega dioksida v zraku ter meritve meteoroloških parametrov. Če bo potrebno, bo naprava omogočala tudi širitev nabora parametrov.

Prenova se je začela prejšnji teden, ko so v neposredno bližino premaknili obstoječi zabojnik. To bo omogočilo neprekinjen niz meritev in hkrati dovolj prostora za gradbena dela, ki bodo predvidoma zaključena v dveh tednih. Sledila bo namestitev novega sodobnejšega zabojnika, ki bo bele barve in grafično opremljen s podobo projekta. Star zabojnik bo Arso umaknil, ko bodo potrdili kakovostno izvedbo meritev novega zabojnika.

Print Friendly, PDF & Email