Doma Zasavsko Salamijada? Ja, že enaindvajseta po vrsti

Salamijada? Ja, že enaindvajseta po vrsti

Gostišče pri Vidrgarju na Vidrgi je bilo v petek, 29. marca, znova v znamenju izdelovalcev in ljubiteljev dobrot podeželja. Srečali so se na sklepni prireditvi 21. Zasavske salamijade, kjer so vsa tri zlata priznanja osvojili vzorci klasičnih kmečkih salam, saj so bile špehovke, ki so v prejšnjih letih močno krojile vrh, letos slabše kakovosti.

Predsednik ocenjevalne komisije Mojmir Maček je letošnje vzorce ocenil kot solidne, pri čemer je izdelovalce spodbudil, naj v prihodnje bolj pogumno uporabijo začimbe. Kljub temu so se krožniki s slastno rdeče-belo vsebino hitro praznili.

Zmagovalka Špela Borštnar prejema zasluženo zlato priznanje.

Zmagala je Špela Borštnar iz Dolgega Brda pri Mlinšah, tik za njo sta se uvrstila Matjaž Hribar iz Loga pri Mlinšah in Jože Čeh iz Šentjanža na Dolenjskem. Na podlagi ocenjevanja, ki ga je dva dni prej opravila 7-članska komisija, so podelili še osem srebrnih, deset bronastih in tri zahvalna priznanja. Turistično društvo (TD) Mlinše kot organizator dogodka je skupaj z udeleženci salamarske zabave hvaležno tudi sedmim darovalcem salam, ki so naknadno prispevali svoje izdelke in tako obogatili bero za pokušino.

Sommelier Boštjan Žgur z Greifovo kapljico.

Pozornemu očesu ni ušel skrben aranžma, h kateremu vsako leto prispeva tudi dejstvo, da gostitelji prav za salamijado sveže nabrusijo rezilo salamoreznice. Ob salamah ne sme manjkati dobra kapljica vina. Degustacijo štajerskih vin je vodil njihov poznavalec Franc Žgur, ki je predstavil tri vzorce Vina Greif iz Frama, kjer dajejo poudarek sauvignonu ter laškemu in renskemu rizlingu. Zbrano druščino, ki se trudi ohranjati žlahtno izročilo, so dodatno razživele poskočne melodije, ki jih je izvabljal Franci Falant, zato so marsikoga zasrbeli podplati.

In kako je sploh prišlo do ideje za tovrstno druženje zasavskih salamarjev?

Pobudo za salamijado je dal Mojmir Maček, nekdanji urednik časopisa Zasavc, ki je prevzel tudi krmilo ocenjevalne komisije. Po vzoru sevniških salamarjev so izdelali poseben pravilnik, ki določa od ocenjevalne komisije neodvisen odvzem vzorcev, postopek določanja članov komisije in pravila ocenjevanja. Tako je 1. aprila 1999 luč sveta ugledala prva izvedba Zasavčeve salamijade.

Turistično društvo prevzelo vajeti

Predsednik TD Mlinše z zmagovalnim vzorcem salame, h kateri se prileže dobro vino.

Kot je razbrati iz imena, je bil njen organizator časopis Zasavc, ki se je po 13 letih umaknil, zato je bilo treba najti novega partnerja. Salamarji in ljudje, ki so vse od začetka del zasavske salamijade, so namreč želeli nadaljevati tradicijo ocenjevanja in družnega preizkušanja plemenitih dobrot. Na pomoč jim je priskočilo TD Mlinše, ki bodo po besedah predsednika Sebastjana Žiberta pri izvedbi salamarskega praznika z veseljem sodelovali tudi v prihodnje.

Print Friendly, PDF & Email