Doma Aktualno »Sam se imam za povsem normalnega, čeprav to zase pravi vsak norec.«

»Sam se imam za povsem normalnega, čeprav to zase pravi vsak norec.«

Vstane zgodaj zjutraj, a ne gre v klasično službo. Po zajtrku se odpravi na trening, po treningu kosilo in počitek, popoldne na sprehod, zvečer čim prej spat! Če je pred tabo cilj, da v svetu kolesarstva posežeš po najvišjih mestih in v zgodovini športa ostaneš zapisan kot najboljši, se pogosto srečuješ tudi s pomanjkanjem časa. Še posebej če se najprej spogleduješ s smučarskimi skoki, dosežeš vrh, in se potem preleviš v kolesarja.

Če še kdo ne ve, govorimo o Primožu Rogliču, uspešnemu kolesarju, doma iz zagorske doline, kjer so mu letos podelili posebno županovo priznanje, kar potrjuje njegovo dosedanje delo ter mu predstavlja spodbudo za naprej.

____________________________________________________________________________________________________

Življenje ste zapisali športu. Kdaj ste se začeli ukvarjati s športom in kako je rekreacija prerasla v profesionalnost?

S sedmimi leti sem začel trenirati nogomet, ko pa sem žogo zamenjal za smuči in se posvetil smučarskim skokom je vse postalo bolj resno in profesionalno. Sedaj sem kolesar in stvari so še vedno resne in profesionalne.

Razdalja med smučarskimi skoki in kolesarstvom se zdi zelo dolga. Kolikšna pa je v resnici? Je kaj podobnosti med obema športoma ali zgolj razlike? Kakšen je bil ta preskok iz enega športa v drugega, kako ste ga občutili?

Res je, razlike so ogromne. Predvsem gledano s fizikalnega področja sta si kolesarjenje in smučarsko skakanje povsem nasprotna športa. Skoki, kot eksplozivno gibanje, in kolesarjenje kot vzdržljivostni šport. Podobnosti so v smislu, da je pri obeh potrebno postoriti maksimalno, da bi bil boljši. Pri preskoku mi je šlo dobro, čeprav se še vedno veliko učim in privajam na svet kolesarstva.

 

Imate sedaj prednost v kolesarstvo zaradi ukvarjanja s smučarskimi skoki?

Težko bi to potrdil, vendar pa mi moja športna zgodovina zagotovo ne škodi.

»Še vedno imam rad smučarske skoke, a trenutno obožujem kolo!«

Je bil premik v kolesarstvo zgolj posledica poškodbe ali tudi sicer vaše želje po preizkušanju v drugem športu? Se je mogoče opredeliti do tega, kateri je vam ljubši šport?

Lahko bi rekel, da je šlo za celoten splet okoliščin. Sedaj mi je kolesarstvo ljubše, zato to tudi počnem. Skoke pa imam še vedno zelo rad.

Kdo sicer je Primož Roglič? Kaj počnete v prostem času, imate kakšne hobije?

To bi morali povprašati mojo punco. Sam se imam za povsem normalnega, čeprav to pravi vsak norec. Sedaj bolj kot ne počivam, grem na sprehod s punco, doma pa druženje z domačimi.

»Na koncu sem lahko rekel le – NEVERJETNO!«

Kako ste doživljali dirko po Sloveniji in kakšen je bil občutek ob zmagi na domačih tleh?

Z navdušenjem, kot vedno, sem pričakoval našo domačo dirko po Sloveniji. Vedel sem, da sem dober,  pa vendarle -na koncu sem lahko rekel samo, NEVERJETNO!

Kaj je v življenju športnika najpomembneje?

Ni ene same stvari. Poklopiti se mora ogromno dejavnikov, da steče. Predvsem pa samozavest oziroma prepričanje, da si najboljši.

Za vrhunske športnike so potovanja sestavni del življenja. Kje vse ste že bili, kje vam je bilo všeč, mogoče nam zaupate kakšno zanimivo prigodo?

Dva kovčka imam ves čas odprta sredi sobe. Amerika, Kitajska, Japonska, Skandinavija, Bližnji vzhod, zgolj nekaj krajev, ki sem jih imel priložnost obiskati in tam kolesariti. Vedno znova ugotoviš, da je doma najlepše.

»Motivacijo črpam iz vsakdanjega življenja. Največ je vredno to, da imam možnost početi to, v čemer sem dober.« 

Print Friendly, PDF & Email