Doma Aktualno Samo v Zasavju 300 s pogostim sindromom

Samo v Zasavju 300 s pogostim sindromom

Kot že nekaj let zapored, tudi letos ekipa ambulante za srčno popuščanje sodeluje v evropski akciji zavedanja srčnega popuščanja (HFAD pri ESC), dogodka se boste lahko udeležili v soboto 12. maja med 7.30 in 11.30 na eni izmed stojnic tržnice v Trbovljah.

Ekipa ambulante za srčno popuščanje si želi, da bi javnost seznanili s sindromom, ki prizadene velik odstotek prebivalstva razvitega sveta.

Skoraj 300 v Trbovljah

V Sloveniji se, po besedah prim. Boštjana Leskovarja, dr. med., zdravi okrog 30.000 bolnikov s srčnim popuščanje, vsako leto jih na novo zboli okoli 2000. V Trbovljah so v zadnjih dobrih štirih letih opravili 366 registracij ter več kot 1700 kontrolnih pregledov. Trenutno število vodenih bolnikov v ambulanti za srčno popuščanje trboveljske bolnišnice je 291.

V svetu se 2-5% ljudi (celotne populacije) zdravi zaradi srčnega popuščanja oz > 10% populacije starejše od 65 let.
Predvidevanja so, da se bo do leta 2040 več kot 20% starejših od 65 zdravilo zaradi sindroma srčnega popuščanja.
Preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem (zajeti vsi NYHA razredi – torej vse stopnje srčnega popuščanja) je do 50% v 5 letih (oziroma več kot pol jih umre v 5 letih od diagnoze).

Srčno popuščanje od leta 2016 v EU zdravijo z novim zdravilom, ki je namenjeno zdravljenju bolnikov z znižanim iztisnim deležem levega prekata srca. Z novim zdravilom se zdravijo tudi bolniki v ambulanti za srčno popuščanje v Trbovljah,  trenutno je tako zdravljenih 20 bolnikov.

Print Friendly, PDF & Email