Doma Aktualno Sava spodjeda brežino, zapora glavne ceste do leta in pol

Sava spodjeda brežino, zapora glavne ceste do leta in pol

Stroji, ki naj bi po prvih napovedih prišli letošnjo jesen, bodo menda v Radečah pričeli z delom spomladi 2020.

Tomaž Režun

Skoraj ne mine dan, ko ne bi prejeli na radeški občini vprašanja prav v zvezi z deli na glavni cesti med Zidanim Mostom in Radečami. Cesta je nevarna, je odločen župan Tomaž Režun, ki pojasni, da le ta vse bolj visi proti Savi in se boji, da bi se zgodilo najhujše.

Direkcija za ceste, ki bo investitor, je tik pred izborom izvajalca in kot so zagotovili županu, se bodo dela pričela na pomlad.

Leto in pol prometnega zamaška

Dela bodo potekala od podvoza do starega radeškega mostu

Polni dvorani zbranih občanov so projekt podrobno predstavili, največja dilema je seveda zapora ceste. Govorice, ki so namigovale popolno zaprtje območja, so že ovrgli. Obenem pa tudi pojasnili, da bo projekt zaradi dejstva da bo cesta vsaj delno odprta za promet, trajal enkrat dlje. Leto in pol približno bodo občani Radeč morali strpno sprejeti prometni zamašek na glavni cesti.

Režun je prepričan, da bo ves čas zagotovljena minimalna pretočnost in, da bodo ljudje izkoristili obvoze po okoliških cestah, ki so se v zadnjih letih uredile. Tovorni promet naj bi bil dovoljen le za dostavo in odvoz iz Radeč, v dogovoru s policijo bodo redno spremljali in skrbeli za upoštevanje prometne signalizacije.

Denar za 7, 5 milijonsko investicijo zagotovila država

V sklopu projekta, ki bo potekal v petih fazah, je med drugim predvidena tudi širitev ceste proti reki Savi, kjer pa bo treba cesto pilotirati, kajti Sava vztrajno spodjeda brežino. Posamezni vozni pas bo širok 3,25 metra, hkrati pa bodo uredili pilotne stene v skupni dolžini 684 metrov, zid iz armiranega betona v dolžini 60 metrov in tri škatlaste prepuste. Vrednost del je ocenjena na okoli 7,5 milijona evrov in ta denar je zagotovljen iz državnega proračuna v prihodnjih treh letih.

Print Friendly, PDF & Email