Doma 1+1=2 Še dovolj prostora za bodoče “fazančke” v Zasavju

Še dovolj prostora za bodoče “fazančke” v Zasavju

Prav vse zasavske srednje šole še imajo prosta mesta, skupno je prostih več kot polovica  od 460 razpisanih mest. Na skoraj 24.000 dijaških mest, ki jih Slovenija ima na voljo za prve letnike srednjih šol, se je v prvem roku prijavilo nekaj več kot 19.000 kandidatov. Do roka za prenos prijave pa je 1.187 kandidatov svojo prvotno prijavo preneslo drugam.

V Zasavju na vse štiri srednje šole prijavljenih 247 učencev

Marjetka Bizjak, ravnateljica STPŠ

Največ prijav za svoje programe je skupno prišlo v Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje, kjer je trenutno prijavljenih 76, predvidenih prostih mest pa je na voljo kar 178. Največ zanimanja je za program Tehnik računalništva, kjer je polnih 26 od 28 mest, najmanj pa za Pomočnika v tehnoloških procesih, kjer je predvidenih 16 mest, prijavljeni pa so le trije.

Vpis je pričakovan in podoben prejšnjim letom, poroča ravnateljica STPŠ Marjetka Bizjak, “si pa seveda želimo, da bi imeli zapolnjena vsa prosta mesta.”

Več vpisov si v Trbovljah želijo v programe srednjega poklicnega izobraževanja, zlasti za poklica inštalater strojnih inštalacij in oblikovalec kovin-orodjar. Kot pravi Bizjakova, si to želi tudi lokalno gospodarstvo. “Prav tako so zelo zaželeni strojni tehniki, elektrotehniki in tehniki računalništva. Precej jih šolanje nadaljuje.” Povpraševanje na trgu dela je veliko, še izvemo, pravzaprav toliko, da šola ne more zagotoviti dovolj potrebnega kadra.

Še vedno veliko zanimanja za gimnazijske programe

Info dan SŠ Zagorje

Stanje glede prijav za leto 2020/2021 na Srednji šoli Zagorje kaže, da je največ zanimanja devetošolcev na zagorski šoli za zdravstveno nego, kjer je zaenkrat zapolnjenih 30 mest od 56 predvidenih. Več kot polovica prostih mest je še v oddelkih za ekonomske tehnike, gastronomijo, gastronomske in hotelske storitve in pomoč v biotehniki ter pri bodočih trgovcih z le 6 vpisanimi od 26 pričakovanih mest.

Glede na vpisanih 73 mladostnikov pričakujejo kar nekaj oddelkov na Gimnaziji in ekonomski šoli Trbovlje, kjer je trenutno prostor le še za 3 gimnazijske športnike in 4 ekonomske tehnike, v splošni gimnazijski program je vpisanih 34 od 56 pričakovanih osnovnošolcev.

Najbolj mlada zasavska srednja šola Gimnazija Litija, ki ima zgolj program splošne gimnazije je za novo šolsko leto odprla 56 mest, do danes je zapolnjenih 47.

Print Friendly, PDF & Email