Doma Aktualno Sestri Haberl v borbi za olimpijske igre v Tokiu

Sestri Haberl v borbi za olimpijske igre v Tokiu

Članici Karate kluba Trbovlje, Urša in Barbara Haberl, sta bili v začetku leta uvrščeni na seznam osmih slovenskih reprezentantov, ki jih je Karate zveza Slovenije posredovala Olimpijskemu komiteju Slovenije, kandidatov za nastop na kvalifikacijskem turnirju v Parizu, kjer bi se v mesecu maju morala deliti zadnja prosta mesta za udeležbo na olimpijskih igrah v Tokiu.

Urša Haberl si, tako kot večina športnikov močno želi na olimpijske igre: “Nastop na OI bi bil vrhunec moje kariere. S tem bi se poplačal ves moj trud, trud vseh trenerjev in odrekanje mojih staršev”.

Sestri Haberl verjameta, da je prestavitev iger za eno leto dobra odločitev, saj je zdravje na prvem mestu. V času epidemije se njuni treningi seveda prilagajajo situaciji in, ker živita v stanovanju je prostora malo. Pa sta se vseeno znašli in so domačo dnevno sobo začasno preuredili v malo telovadnico.

Z rezultati v zadnjem obdobju sta se sestri Haberl pričakovano uvrstili na seznam kandidatov, saj sta med drugim obe aktualni državni prvakinji tako pri mlajših članicah kot članicah in tudi ekipni članski državni prvakinji. Mlajša Urša nastopa v kategoriji do 50 kilogramov, starejša Barbara pa v eni težnosti kategoriji višje, in sicer do 55 kilogramov. Na olimpijskih igrah bodo pri karateju namesto petih težnostih kategorij na programu iger tri, združujejo se po dve najlažji in najtežji kategoriji, tako da bo na kvalifikacijskem turnirju lahko nastopila le ena izmed sester Haberl.

Dodatno leto je prednost

Haberlovi dekleti sta dodatno leto vzeli kot prednost. Barbara je odločna, da se bo namreč bolj pripravila tako kondicijsko kot tudi tehnično. “Časa bo dovolj za popravljanje vseh detajlov, za ohranjanje in pridobivanje kondicije, moči in brušenje taktike.” Tudi Urša bo leto, ki je ostalo na voljo za dodatne treninge s pridom izkoristila: “Mislim, da lahko v enem letu naredimo kakovostnejši plan in s tem tudi večji napredek. Imamo več časa za popravljanje fines in pridobivanje kondicije.”

Zaradi prestavitve olimpijskih iger na leto 2021, je tudi Svetovna karate zveza prestavila kvalifikacijski turnir, katerega termin pa še ni točno določen. V Parizu si bodo vozovnico za Tokio priskrbeli prvi trije v posameznih težnostih kategorijah. Trenutno je za vse športnike situacija podobna, treningi se morajo izvajati upoštevaje navodilom pristojnih organov. Prednost Urše in Barbare je v tem, da lahko izvajajo treninge skupaj, kar je pri karateju še kako pomembno. Za program dela v tem obdobju usklajeno skrbijo klubski in reprezentančni trenerji.

“V Karate klubu Trbovlje verjamemo, da lahko v naslednjem letu, ko bomo praznovali 50 let karateja v Trbovljah, dosežemo dolgoletne želje in sanje milijone karateistov po vsem svetu, in sicer da postanemo del olimpijske zgodbe” ob vsem tem pravi Jernej Simerl, predsednik kluba.

Print Friendly, PDF & Email