Doma Aktualno Skoraj polovica Zasavcev denar raje pusti državi, kot pa “lokalcem”

Skoraj polovica Zasavcev denar raje pusti državi, kot pa “lokalcem”

Ali ste vedeli, da lahko kot davčni zavezanec zahtevate, da do 0,5 % dohodnine, odmerjene po zakonu, ki ureja dohodnino, od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, namenite za financiranje splošno-koristnih namenov (denimo društvom in klubom), pa tudi za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov? 

Zagorski orkester preko dohodnine do 5400 evrov na leto

V Zasavju je nekaj več kot 100 neprofitnih organizacij, ki lahko prejemajo del dohodnine. Največ v Zagorju, kjer so tudi rekorderji po številu upravičencev, ki jim namenijo pol odstotka svoje odmere dohodnine.

Občine št. organizacij na seznamu
Hrastnik 25
Trbovlje 47
Zagorje 56

vir: FURS

V preteklem letu so zasavskim neprofitnim organizacijam z donacijami izkazali največjo podporo Kulturnemu društvu Pihalni orkester Svea Zagorje, ki so pristali na 90. mestu po številu upravičencev (od 5394). V Trbovljah je na prvem mestu Plavalni klub Rudar Trbovlje, ki je za leto 2018 prejel skoraj 2000 evrov in pa v Hrastniku Rokometni klub Dol TKI Hrastnik s prejeto donacijo v višini dobrih 1500 evrov.

Vse več zavezancev se odloča, da del dohodnine namenijo eni izmed organizacij, še vedno pa je približno polovica takšnih, ki teh 0,5 odstotka pusti v državni blagajni.

Od 10,5 milijonov le dobrih 5 neprofitnim organizacijam, ostalo ostane državi

Stojan Glavač iz Finančne uprave RS nam je izračunal, da če bi se vsi zavezanci odločili, da pol odstotka odmere namenijo raznim organizacijam, bi skupen znesek štel 10,5 milijona evrov. Trenutno FURS razporedi okoli 5 milijonov evrov.

Znesek lahko razdelite!

Morda podpirate prizadevanja več društev ali ste celo član več neprofitnih organizacij in ne bi želeli sami sebi nakopati “moralnega mačka”, ker ste eni od njih namenili svojo donacijo, ostalim pa ne? Brez strahu! Država je pomislila tudi na take situacije in omogočila, da teh 0,5% razdelite na več delov.

Kako podpreti lokalna prizadevanja?

Še do konca tega meseca je čas, da si bodisi premislite in veljavno razdelitev spremenite bodisi da prvič izpolnite vlogo “Zahteva za namenitev dela dohodnine” in jo oddate na pristojni finančni urad (osebno, po pošti ali preko e-davkov)

Zahteva za namenitev dela dohodnine – obrazec

Namesto državi lahko del dohodnine namenite znancem

Print Friendly, PDF & Email