Doma Aktualno Skup’ se kuha, skup’ se je!

Skup’ se kuha, skup’ se je!

V parku dr. Janeza Drnovška v Zagorju je bilo križišče dogajanja hrana, glasba in ples na kulinaričnem dogodku, imenovanem Južna, južna!

Šporhat, džezve, rakija …

Na stojnicah ni bilo moč poskusiti zgolj funšterca, grenadirmaša, makaronflajša, matevža in drugih za Zasavje značilnih ali močno prisotnih jedi, ampak tudi grižljaje druge vrste. Premalokrat se opazi ali sploh ne ve, da je v revirjih moč naleteti tudi na hrano iz kulinarik od drugod. Od tam, od koder izvirajo prebivalci.

Iz ponev in loncev se je tako poleg zasavske in slovenske kadila še albanska, srbska, bosanska, madžarska in hrvaška hrana.

Na včerajšnji prireditvi so jo predstavile in v pokušino ponudile tudi različne kulturne skupnosti, ki izhajajo od drugod. Dogodek je bil odlična priložnost za izmenjavo kulinaričnih znanj, veščin in značilnosti ter povezovanje. Iz ponev in loncev se je tako poleg zasavske in slovenske kadila še albanska, srbska, bosanska, madžarska in hrvaška hrana.

Kredenca in šporhat

Zasavska stojnica je imela tudi tipično kredenco in »šporhat«, kakršni so bili v preteklosti po revirskih domovih, pri srbski, kjer so promotorji oblekli narodne noše, so stregli tudi rakijo, pri bosanski se je kuhala kava v značilnih “džezvah”. S številnim obiskom in pokušanjem ponujenih jedi so Zasavčani pokazali, da niso zaprti do stvari, ki prihajajo iz sosednje kuhinje. Prav nasprotno. Z zanimanjem in radovednostjo so poskušali med seboj zelo raznoliko ponudbo in ugotavljali, kaj je komu všeč in kaj ne.

Namesto knjig ljudje

Prireditev je bila pospremljena s kulturno umetniškim programom in Živo knjižnico. Knjige v njej namreč nadomestijo živi ljudje s svojimi zgodbami o predsodkih, pripadanju manjšinam ali družbeno ogroženim skupinam. Tovrstno »branje« in druženje odkrivajo skozi pogovor nove svetove in krepijo ne le medkulturno, ampak tudi medčloveško razumevanje. Ob uradnem zaključku prireditve oziroma kulturnega programa pa je srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik zaplesalo tudi nekatere svoje značilne folklorne plese, pri katerih so se jim pridružili tudi obiskovalci in zaključili z vodilom prireditve Skup’ se kuha, skup’ se je!.

Print Friendly, PDF & Email