Doma Aktualno Sledijo umetnikom kot sta Prince in Michael Jackson

Sledijo umetnikom kot sta Prince in Michael Jackson

Osemčlanska skupina študentov glasbe izvaja funk, pop in soul glasbo s ščepcem jazza. Korenine Funk Fu-ja pa so – kje drugje kot v Zasavju. 

Skupina se je prvič predstavila leta 2017, ko so fantje in dekle izdali prvi singl z naslovom Obraz. Njihovi nastopi pa so se zvrstili že na več slovenskih festivalih, med drugim Vičstock, Čipkarija, Vinarium in Lent. “Naša glasba je povezana z glasbo umetnikov kot so Jamiroquai, Michael Jackson, Prince in Vulfpeck.” nam pove naš sogovornik in kitarist Tilen Gavranovič.

Tilen Gavranovič

Kakšni so bili začetki skupine? Kako ste se našli?

Začetki skupine so bili težki, saj nismo vedeli točno, v katero zvrst glasbe želimo iti oziroma kaj želimo igrati (avtorsko glasbo ali coverje). Prvotne člane sem večinoma poznal, če ne drugega, so mi jih priporočali prijatelji. Vse skupaj sem zbral tako, da sem vsakega posebej poklical. In smo našli skupen jezik. 

Od kje odločitev za izvajanje funk zvrsti?

V srednji šoli sem veliko obiskoval koncerte v Prulčku – Ljubljana. Tam je en večer nastopil nek band, ki je izvajal funk glasbo in me zelo navdušil. Takoj sem vedel, da želim tudi sam imeti tak band.

Začelo se je v Zasavju …

Kar polovica članov skupine je Zagorjanov – Klara Veteršek, Luka Jahn, Domen Drnovšek in naš sogovornik Tilen Gavranovič. V Zasavju so se že predstavili. Lani so navdušili publiko na Rdečih revirjih, nastopili so tudi na Funštercu pa na festivalu F52. Zelo radi se udeležijo tudi manjših lokalnih nastopov v gostinskih lokalih in teh po Zasavju ni bilo malo. Premiera okteta glasbenikov je bila prav tako na zasavskem odru – prvič so nastopili v Mladinskem centru Trbovlje.

Je podpora v domačih krajih dobra?

Od publike smo vedno dobili pozitivne odzive, je pa vendarle v Zasavje težko vpeljati to zvrst glasbe.

Pred kratkim so Funk Fujevci izdali tudi novo skladbo z naslovom Black Thoughts, ki je napisana v angleškem jeziku. “Naša želja je, da se predstavimo publiki v tujini, zato je naš nov singl v angleščini” razkrijejo želje člani skupine, ki si v prihodnosti poleg nastopov na tuje trge želijo izdajo svojega lastenega albuma.

Pesem Black Thoughts govori o tegobah, ki jih prinese sobivanje z osebo, ki jo imamo radi in bitko, ki temu sledi. Od zaničevanja in brezbrižnosti pa do poguma in ljubezni. Avtorica besedila je Klara Veteršek. 

Koliko avtorskih skladb imate?

Do sedaj smo izdali 2 avtorska komada, še dva pa želimo izdati do konca leta. Prav tako imamo pripravljene tudi 3 nove komade, ki jih bomo v kratkem posneli v enem izmed studiov.

Ste člani Funk Fu-ja tudi člani drugih glasbenih zasedb? Kolikokrat se sestanete, vadite? Kaj pa nastopi?

Vsi člani imajo poleg Funk Fu-ja še druge bande, orkestre ali big bande, zato je čas za vaje kar težko uskladiti. Vaje poskušamo imeti vsaj enkrat na dva tedna, odvisno tudi od tega, koliko nove glasbe pripravim za vajo in če je na vidiku kakšen koncert. V letošnjem letu smo zaradi nepričakovane situacije žal imeli le dva koncerta, ki pa sta bila izpeljana v istem dnevu. Eden je bil na festivalu Lent v Mariboru drugi pa na festivalu Cestart v Gornji Radgoni. Upamo, da bo druga polovica leta prinesla kaj več sreče.

Na spodnji povezavi, lahko prisluhnete njihovi novi skladbi Black Thoughts

 

 

Print Friendly, PDF & Email