Doma Aktualno »Smo ena tistih regij, kjer nas imajo za norce.«

»Smo ena tistih regij, kjer nas imajo za norce.«

Predstavniki HSE ter civilne inciative v eni vrsti.

To kar se je zgodilo je »alarm, da se v vaši dolini dogaja podobno kot pri nas« je včeraj na izredni seji svetnike nagovoril predstavnik Lokalne iniciative Moravče Matjaž Marolt.

Ervin Renko, direktor HSE EDT

Medtem pa v trboveljski energetski družbi pravijo drugače. Direktor Ervin Renko, ki včeraj samo za naš portal ni hotel dati izjave, danes pa se je odločil, da predstavi tudi njihovo sliko, je prepričan, da je Prapretno primer dobre prakse, kjer so brežine in degradirana območja nasipali in zatravili ter tako odprli velik prostor za morebitne druge dejavnosti. Podobno želijo tudi na Trboveljčanom najbolj sporni lokaciji na odlagališču Lakonce, kjer naj bi sprva elektrofiltrski pepel skladiščili, nato pa predelali v gradbeni material, s katerim bi površino preuredili v veliko poslovno cono, primerno za prihod investitorja. Trenutno so v pridobivanju dovoljenj za predelavo, pepel lahko prehodno skladiščijo do 12 mesecev, potem pa ga morajo, če ga sami ne bodo predelali, predati nekomu, ki to lahko.

Investitor stisnil rep med noge

Imeli smo že pismo o nameri s strani investitorja, doda Renko. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za podjetje Herz, ki že lep čas deluje tudi v Šmartnem pri Litiji. A, kot pojasni, so si le ti po raziskovanju premislili, zaradi morebitnih težav, ki bi jih lahko imeli z lokalno skupnostjo.

Nasta Doberlet Bučalič, predstavnica CI Trbovlje

Nasta Doberlet Bučalič, ki predstavlja Civilno iniciativo Trbovlje je odločna: »Dovoz pepela je treba popolnoma prekiniti in, da nismo več odpad za kogarkoli.« Prepričana, da podjetje nima ustreznih dovoljenj za odlaganje tovrstnih odpadkov je opozorila še, da je nujno vključiti zdravstveno stroko.

Škoda že narejena

»Zdravstvena slika Zasavje je že tako slaba, škoda je narejena. Če hočemo primerno urediti bivalno okolje, nič od tega ni sprejemljivo« se je na seji oglasil tudi občinska svetnica, zdravnica Alenka Forte in dodala: »Smo ena tistih regij, kjer nas imajo za norce.«

Ponovno so vzeli analize ljubljanskega pepela in rezultate pričakujejo v sredini avgusta. Do takrat, je obljubil Renko, pepela v Trbovlje ne bodo vozili. Neuradno naj bi se že odločili, da dovoz pepela prekinejo za vselej, ne glede na rezultate analiz. Uraden odgovor, ali to drži, še čakamo.

Civilna inciativa pa je znova navrgla, da niti analizam ne verjamejo. Predvsem, ker so za analize odgovorni v podjetju RTCZ iz Hrastnika, katerega eden od družbenikov je prav HSE – Energetska družba Trbovlje.

Po dolgem zasedanju le dorekli, da počakajo

Po skoraj 4-urni razpravi so svetniki sprejeli tri sklepe. In sicer: Občina Trbovlje ne podpira in ne dovoljuje zbiranja, skladiščenja in predelovanja odpadkov (EF pepela) oziroma podobnih materialov potencialnih onesnaževalcev okolja na degradiranih površinah HSE EDT v Trbovljah dokler se analize ne predstavijo na seji OS Trbovlje.

V drugem sklepu so navedli, da naj družba HSE EDT na naslednji seji predstavi rezultate analiz odloženega materiala. V zadnjem pa se predlaga, da Policijska postaja Trbovlje pogosteje izvaja nadzor nad dovažanjem tovornih vozil z naloženim odpadnim materialom na območje bivših eksploatacijskih površin.

Print Friendly, PDF & Email