Doma Aktualno So “bivši” zasavski poslanci na nadomestilu?

So “bivši” zasavski poslanci na nadomestilu?

Nadomestilo plače po prenehanju funkcije še vedno prejema 17 poslancev prejšnjega sklica državnega zbora, poroča STA. Za nadomestilo plače ni zaprosil nobeden od nekdanjih ministrov vlade Mira Cerarja, ga pa prejema sedem nekdanjih državnih sekretarjev.

V preteklem mandatu od leta 2014 so v parlamentu sedeli Marjan Dolinšek, Irena Grošelj Košnik in Vojka Šergan iz stranke SMC ter tudi še enkrat izvoljeni Ivan Hršak iz Desusa. V Trbovljah je bil pred štirimi leti izvoljen tudi Luka Mesec, ki prav tako nadaljuje še en mandat.

Trenutno še 17 poslancev z nadomestilom

Marjan Dolinšek

Po prenehanju mandatov je za nadomestilo zaprosilo 24 nekdanjih poslancev, danes jih le to prejema še 17, med Zasavci je edini Marjan Dolinšek.

Ugodnost pa ne velja le za poslance, temveč tudi za ministre in državne sekretarje. Nobeden od Cerarjevih ministrov zanj ni zaprosil, je pa na listi 7 državnih sekretarjev, tudi Zasavka Ana Medved, ki je delala kot državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje.

Pol leta 80 odstotkov zadnje plače

Sekretarji, ministri in poslanci lahko pol leta prejemajo 80 odstotkov zadnje plače – torej, če po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. Izjemoma kar celo leto, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev ali poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored.

Print Friendly, PDF & Email