Doma Aktualno “Socialna distanca počasi že zahteva svoj davek.”

“Socialna distanca počasi že zahteva svoj davek.”

RK Zagorje

Med prebivalstvom je zadnje dva tedna čutiti več nemira in nestrpnosti, kot na začetku karantene, čemu verjetno botruje dejstvo, da socialna distanca počasi že zahteva svoj davek, poroča Metka Podpečan predstavnica OZRK Zagorje.

Tudi v Hrastniku, po besedah Belinde Ladiha (OZRK Hrastnik) se vse bolj opažajo psihične težave prebivalstva: ”To, kar najbolj psihično obremenjuje najbolj ranljive skupine ljudi, je osamljenost.” Mnogi v času, ko so bile zaprte občinske meje, niso imeli nobenega stika z zunanjim svetom, razen s prostovoljci, zato so bili še kako veseli vsake prijazne besede in kratkega klepeta.”

V krizi pa se pokažejo tudi pozitivne stvari, pravi Mateja Leskovšek iz OZRK Trbovlje: “Korona nam je povzročila precej preglavic, a hkrati lahko iz tega obdobja potegnemo tudi nekaj dobrih stvari. Trboveljčani smo stopili skupaj, izjemno dobro smo sodelovali z vsemi akterji, ki so bili na kakršen koli način vključeni v pomoč občanom”.

Več 100 zasavskih prostovoljcev nesebično priskočilo na pomoč

Vse tri območne enote Rdečega križa so v zadnjih dveh mesecih delale s polno paro. V Zagorju so s skupno 200 prostovoljci dostavljali hrano prosilcem, kar jih presenetilo pa je, da povpraševanja po toplih obrokih ni bilo. V Hrastniku se je v mrežo prostovoljcev vključilo okoli 40 občanov in občank. Od 1. aprila pa razvažajo okoli 60 toplih obrokov na dan. V Trbovljah so največ potreb zaznali glede dostave hrane iz trgovine, zdravila iz lekarne, tudi plin. Prostovoljci, ki jih je v Trbovljah skupaj okoli 100, so sodelovali s Civilno zaščito in gasilci. “Aprilska statistika prihodov po pomoč (paketi RK) je kar skrb vzbujajoča. Če primerjamo s povprečnim mesecem, se je število prihodov po pomoč povečalo kar za 80 odstotkov” opiše trboveljske razmere Leskovškova.

Potrebovali bi še 3 računalnike

Tudi na šoloobvezne otroke niso pozabili in v Hrastniku je potekala akcija, kjer so zbirali računalniško opreme za tiste, ki tega doma nimajo. Trenutno bi morda potrebovali še 3 računalnike, pozivajo bralce na RK Hrastnik, ostalega imajo dovolj, saj so bili donatorji zelo radodarni.

Občanom na voljo so vsak dan na območnih enotah in po telefonu. Včasih tudi samo za pogovor, saj v vseh treh občinah opažajo ravno pomanjkanje socialnega stika.

Vse tri naše sogovornice so odločne, da je sodelovanje z občinami, gasilci, civilno zaščito in ostalimi službami ter prostovoljci, ki so v najbolj kriznih trenutkih nesebično priskočili na pomoč – odlično.

Zbiranja oblek in drugih pripomočkov zaenkrat ne izvajajo, bodo pa nadaljevali s tem, takoj, ko bodo ukrepi sproščeni v takšni meri, da bo to mogoče.

Print Friendly, PDF & Email