Doma Aktualno Sodobna tehnologija ohranja socialne stike v domu upokojencev

Sodobna tehnologija ohranja socialne stike v domu upokojencev

Vsi obiski v domovih za starejše so že skoraj tri tedne prepovedani. Starejši občani so najbolj ranljiva skupina, zato so sprejeti najstrožji varnostni ukrepi. A vseeno so dnevi tistih, ki so pri močeh, polni aktivnosti.

Tako kot zunaj, tudi življenje v Domu upokojencev Franca Salamona Trbovlje in enoti Prebold že kar nekaj časa kaže drugačno podobo kot smo je bili vajeni.

“Stanovalci z zaposlenimi tvorimo še bolj trdno družino kot prej, k sreči smo vsi v domu Trbovlje in enoti Prebold zdravi, kar nam trenutno največ pomeni” stanje opiše direktorica doma. In kot pravi, vse sile vlagajo v preobrazbo življenja v domu, z namenom, da ostanejo zdravi in kljubujejo tej neugodni bolezni.

Družabni dogodki, ki jih izvajajo, po novem ne potekajo več po nadstropjih, ampak posamično v sobah stanovalcev, z dnevnimi dogodki se seznanjajo tudi iz medijev. Bife se je spremenil v trgovino, kjer stanovalcem izpolnjujejo želje po priboljških. Vsakodnevno izvajajo vodeno telovadbo, ki jo varovanci izvajajo v sobah. Vsak dan pa zaužijejo svež zrak na balkonih in terasah. Skratka, še zaključi Danica Hren, vse aktivnosti stanovalcev se še vedno realizirajo, vendar v nekoliko spremenjeni, prilagojeni obliki.

Video pogovori na daljavo

Stanovalci doma seveda pogrešajo svoje najbližje, zato so za socialne stike poskrbeli preko videa na daljavo, pri čemer koristijo poti sodobne tehnologije. Preko tablic in pametnih telefonov stanovalci igrajo igrice in brskajo po spletu, svojcem pa pošljejo tudi kakšen selfi. Vsem stanovalcem so omogočeni tudi telefonski pogovori z domačimi.

Print Friendly, PDF & Email