Doma Aktualno Soglasno za novelo zakona o RTH

Soglasno za novelo zakona o RTH

Soglasno je včeraj Odbor za infrastrukturo v Državnem zboru potrdil vladni predlog novele zakona o postopnem zapiranju RTH.

Novela podaljšuje rok za trajno opustitev rudarskih del do konca leta 2019, rok za izvedbo likvidacije družbe pa do konca 2020. S tem bo omogočeno črpanje preostalih sredstev, ki so že bila predvidena za ta dela.

Janez Žlak

“Z novelo zakona o postopnem zapiranju rudnika in razvojnem prestrukturiranju regije bo omogočeno koriščenje sredstev, ki so bila za to v preteklosti že namenjena, vendar niso bila v celoti porabljena,” je pojasnil sekretar ministrstva z infrastrukturo Bojan Kumer. Dobre 3 milijone evro bo mogoče počrpati brez podaljšanja za zaprtje.

Zakaj je prišlo do zamud, direktor RTH Janez Žlak pojasnjuje: “Do zamud je prišlo iz različnih razlogov, veliko je bilo nepredvidenih del, ki se bodo lahko še pojavila.” 

Da Zasavje v zadnjih 30 letih ni plačevalo le okoljskega, temveč tudi velik socialni davek, je poudaril poslanec Primož Siter (Levica). “Kot okoljski aktivist upam, da bom s podporo predlogu v Zasavju brez dimnih zaves odprl vrata konkretnemu okoljevarstvenemu nadzoru in revitalizaciji teh območij. Življenje v zdravem okolju namreč ni privilegij, je z ustavo zagotovljena pravica vsakega posameznika,” je dejal.

Odbor se je strinjal tudi s koalicijskimi predlogi dopolnil, ki med drugim vključujejo natančnejše navedbe, katera vsebina mora biti zajeta v dvoletnem programu zapiranja rudnika. To naj bi storili z namenom, da se prepreči navajanje dodatnih aktivnosti, ki že doslej niso bile predvidene in bi utegnile v prihodnje neutemeljeno povzročiti potrebo po morebitnem novem podaljšanju obdobja zapiranja rudnika. Prav tako želijo koalicijske stranke v zakonu jasno navesti, da mora družba Rudnik Trbovlje-Hrastnik do 15. februarja 2019 pridobiti status družbe v likvidaciji, da se temu ne bi izogibala.

Print Friendly, PDF & Email