Doma 1+1=2 Sokovi v tetrapakih za Zagorjane preteklost!

Sokovi v tetrapakih za Zagorjane preteklost!

»Dan podnebnih sprememb je zato namenjen tudi razmisleku o tem, kako lahko vsak izmed nas prispeva k temu, da bi bil odtis človeka na Zemlji čim manjši.« so zapisali na Občini Zagorje ob dnevu podnebnih sprememb, ko so vse šole pozvali naj pripravijo učencem malico brez plastike.

Na Osnovni šoli Ivana Skvarče bodo učenci danes za malico dobili koruzno žemljo, puranjo šunko, kumarice, čaj in sadje, ki je na voljo v sadnih kotičkih.

OŠ Ivana Skvarče, foto: Damir K.

K zmanjševanju uporabe plastike so na Skvarčevi šoli pristopili na začetku šolskega leta s steklenicami za učence, s pripravo akcijskega načrta za varovanje okolja, ki ga izvajajo vsi – učenci in zaposleni, pravi ravnateljica Kristina Renko.

V letošnjem šolskem letu vračajo kar 80 odstotkov embalaže. Ne vračamo le embalaže za konzervirana živila, v ponovno uporabo pa gredo zabojniki od sadja in zelenjave.

In kako se izognejo pretirani uporabi embalaže?

OŠ Ivana Skvarče Zagorje

Renkova pojasni, kako so se pripravili na današnjo malico: »Žemlje dobimo v vračljivih košarah, torej plastike ni. Puranja šunka je v plastičnem ovoju. Pri malici jo porabimo 6 kosov po 2,5 kg, pri tem nastane 30 g plastike na kos, to je 180 g plastike. Učencem rezine salame ponudimo v polikarbonatnih posodah, ki imajo življenjsko dobo vsaj 10 let. Kumarice imamo sveže, dostavljene v lesenem zabojniku. V kolikor je embalaža plastična, le-ta tehta 1 kg in vsebuje 10 kg kumaric. Toliko kg kumaric porabimo pri pripravi malice za naše učence.

Čaj imamo v papirnati embalaži. Čaj sladimo z medom, ki je v steklenih kozarcih.

Dostava sadja je v plastičnih, papirnatih ali lesenih zabojnikih. Dostava banan je v papirnati embalaži, zavite so v eno večjo vrečko, ki tehta 30 g na 25 kg banan.

Jabolka so v lesenih zabojnikih. Nektarine, marelice ter jagode so v lesenih zabojnikih. Vsa embalaža je vračljiva.«

Sokovi v tertrapakih so na šoli preteklost, je odločna ravnateljica. Uporabljajo sadni koncentrat, v 5 litrskih plastenkah, ki še niso vračljive, jih pa uporabijo nadalje za vodo, kakšna olja ali komu, ki to potrebuje in ne gre v šolski odpadek.

Danes bo pri malici nastalo 180 g plastike (ovitek salame). Na šoli bomo tako »pridelali« 0,32 g plastike na učenca, še izvemo.

Print Friendly, PDF & Email