Doma 1+1=2 Spet uši in podančice v zasavskih šolah!

Spet uši in podančice v zasavskih šolah!

Spet uši in spet podančice! Jesenska nočna mora staršev znova v zasavskih šolah. Starši iz vseh zasavskih krajev so nas opozorili na neprijeten pojav ...

Uši so se pojavile na OŠ narodnega heroja Rajka v Hrastniku, kjer so starše prvič obvestili že v začetku septembra. Ravnateljica osnovne šole Ivana Kavčiča Izlake Tatjana Krautberger je potrdila, da so uši in podančice ob začetku šolskega leta klasičen pojav in še nobeno leto do sedaj niso predstavljale problema. Dodala je, da se proti ušem borijo vsako leto in pri tem jim pomaga Zdravstveni inšpektorat, območna enota Celje. V veliko pomoč pri obveščanju pa je tudi eAsistent, ki ga uporabljajo za obveščanje staršev. Uši in prav tako podančice so se pojavile tudi na Osnovni šoli Trbovlje, kot je potrdila tamkajšnja ravnateljica Petra Čede, ki je zagotovila, da so starši bili obveščeni in se skupaj z njihovo pomočjo borijo proti omenjenima nadlogama.

V vseh zasavskih šolah starše opozarjajo naj otroke pregledujejo!

V zagorskem zdravstvenem domu posebnega porasta niso zaznali, poročajo pediatri. Podančice se pojavljajo skozi vse leto, še doda direktorica Saša Bajda, okoli 30 odstotkov vseh otrok je okuženih in število je bolj kot ne v vseh letnih časih isto.

Poklicali smo tudi Zasavske lekarne Trbovlje, kjer se vsako leto v prvih mesecih šolskega leta prodaja izdelkov proti ušem poveča. Petra Albert je dodala še, da pridejo meseci, ko ne prodajo skoraj nič izdelkov proti ušem, v začetku šolskega leta pa se prodaja znatno poveča, kar se je zgodilo tudi letos.

“Zdravstveni delavci poudarjamo, da šamponi pri ušeh in tabletke pri glistah niso dovolj, ampak je potrebno upoštevati vse preventivne higienske ukrepe, ki so dostopni na spletni strani NIJZ.” Opozarjajo v ZD Trbovlje, kjer posebnega porasta niso zaznali

Vsekakor se priporoča vsakodnevno pregledovanje lasišča, kot preventiva pred ušmi. Če starši vidijo podančice ali sumijo, da jih otrok ima, naj opravijo vse higienske preventivne ukrepe in pokličejo k osebnemu zdravniku, da bo le ta naročil laboratorijsko preiskavo (analni bris) in predpisal ustrezno terapijo. Pomembno je, da starši sporočijo tudi v vrtec, da se tudi tam izvedejo higienski ukrepi (navodila na NIJZ).

Print Friendly, PDF & Email