Doma 1+1=2 Spoznavali so London

Spoznavali so London

Foto: GESŠ Trbovlje

Ni romanje … Pa je!

Malo čez polnoči, 27. oktobra, smo se v duhu spoznavanja novih dogodivščin izpred GESSŠ Trbovlje odpeljali proti mednarodnemu letališču Marco Polo pri Benetkah. Letošnja nadstandardna ekskurzija nas je vodila v London.

V hostel, skoraj v samem središču, smo prispeli v dopoldanskih urah. Pred nami so bili polni trije dnevi. Ker vsaka minut šteje, smo se takoj odpravili s podzemno železnico odkrivat zgodovinsko in kulturno preteklost ter sedanjost mesta.

Vstopili smo v British Science Museum in si ogledali voščene lutke Madame Tussauds. Pot nas je vodila pod Temzo, po njej smo se peljali s katamaranom in si svet ogledali tudi s ptičje perspektive – z gondole. Sprehodili smo se do O₂ arene, na Canary Wharfu smo si ogledali drugi največji britanski nebotičnik One Canade Square, stali smo na obeh polutah na Greenwichu, se slikali pred Westminstrsko opatijo. Pot nas je nato vodila do ulice 10 Downing Street do Trafalgar Squarea, skozi China town do Leicester Squerea, kjer smo si napolnili baterije.

Drugi dan smo se namenili tudi na Oxford Street, kjer smo lahko opazovali vrvež skoraj 10 milijonskega mesta, kaj malega kupili sebi in najbližjim, saj so nas trgovine kar vabile (npr. Victoria Secret, Pandora … – ni reklamno besedilo!), dan pa smo zaključili s pogledom na nočno osvetljeni The Shard of Glass in Tower Bridge.

Zadnji dan smo se zapeljali do katedrale Sv. Paula, prečkali smo s porisanimi žvečilkami polepljen Milleniumski most, se sprehodili do Shakespearovega gledališča in galerije Tate Modern. Naše pohajkovanje po mestu smo zaključili z ogledom menjave straže pred Buckinghamsko palačo in s sprehodom skozi St. James´s park. Z avtobusom smo zapustili Veliki London in odleteli proti Brniku.

Zaključek: enormna množica ljudi, hiter utrip mesta, ogromno mask za noč čarovnic, neskončno (mnogo!) kilometrov podzemne železnice, prehojen maraton, dobra volja in poln fotoaparat dokazov.
Lepo je po svetu, a doma najlepše!

Katarina Bola Zupančič, prof. geografije v GESŠ Trbovlje

Print Friendly, PDF & Email