Doma Aktualno Srce dolske kulture že 70 let

Srce dolske kulture že 70 let

Predsednica društva Jasmina Janjič.

Društvo bo na Dolu ostalo, z Dolom je “zaznamovano”, pravi predsednica Jasmina Janjič, čeprav je v zadnjem obdobju v društvu precej več Hrastničanov kot Dolanov.

Približno 50 članov šteje KD Svoboda Dol pri Hrastniku in ima tri sekcije – gledališčnike, fotosekcijo in ženski pevski zbor. V preteklosti je bil na Dolu tudi moški pevski zbor, pove Janjičeva, a je ta prenehal. Večinoma nastopajo v lokalnem okolju, nekaj malega tudi izven Zasavja in izven slovenskih meja.

S kulturo so se na področju Dola pri Hrastniku ukvarjali že konec 19. stoletja. Leta 1892 so na Dolu ustanovili Bralno društvo, ki je skrbelo za branje, prirejalo igre in prireditve. Hrastniško nemško gospodo je društvo močno bodlo v oči. Leta 1912 pa so na Dolu ustanovili Katoliško prosvetno društvo, ki je uredilo knjižnico, prirejalo igre in podobne prireditve. Prvi pevski zbor na Dolu so ustanovili že leta 1902 … (iz zbornika izdanega ob 70-letnici delovanja)

Članica z najdaljšim stažem Milojka Štefane.

Pred skoraj 40 leti se je na novo ustanovljenem ženskem pevskem zboru priključila tudi Milojka Štefane, takrat srednješolka. “V zboru so bile prisotne različne generacije žensk, od zelo mladih najstnic do starejših upokojenk, vse pa smo se odlično razumele” se spominja Štefanetova, ki je na račun pevk spoznala “ogromno čudovitih žensk, ki so vsaka po svoje vplivale name.” Pevke so dobre prijateljice, nadaljuje Štefanetova, z istim razlogom za druženje – petjem.

Letos je ravno 70 let kar se je ustanovilo Delavsko prosvetno društvo, sprva s pevkami in dramsko sekcijo in kot ponosno opisuje predsednica so bili oboji zelo uspešni. Kakšno desetletje po ustanovitvi je motivacija upadla, vse dokler ni zadeve v roke vzel v 80. letih Marko Orožen in takrat že KUD Svoboda Dol angažiral za več prizadevanj, nastopov. Poleg treh današnjih sekcij so v tistem obdobju ustanovili še dva ansambla. Orožnu gre zahvala tudi za takratno sanacijo dolske dvorane.

Dolsko društvo bo svoj okrogli jubilej obeležilo v soboto, 21. 10. 2017 ob 18. uri v Kulturnem domu Dol pri Hrastniku. Obiskovalcem so pripravili predstavitev društva, vsaka od sekcij pa je zanje pripravila še posebno presenečenje.

Print Friendly, PDF & Email