Doma 1+1=2 Srebrniki in zlatniki programa MEPI

Srebrniki in zlatniki programa MEPI

V GESŠ Trbovlje so v šolskem letu 2017/2018 začeli izvajati mednarodni program za
mlade – MEPI, ki obsega štiri področja: prostovoljstvo, veščine, šport in odprave, in tri
stopnje: bronasto, srebrno in zlato. Že takoj na začetku so imeli v GESŠ prvo skupino srebrnikov, ki je že uspešno opravila to stopnjo v lanskem šolskem letu, večina od njih pa se je odločila, da bo njihova tudi zlata.

Z lanskim šolskim letom pa so vpisali tudi novo skupino srebrnikov. Največ priprav zahteva odprava (kondicijske priprave, izjemno težki nahrbtniki, spanje v šotoru …), saj je potrebno izpeljati kar dve: poskusno in kvalifikacijsko. In obe, tako pri srebrnikih kot tudi pri zlatnikih, sta bili uspešno izpeljani. Tako so se v času šolskih počitnic na tri dnevno pot najprej odpravili srebrniki: Ilhana Smajlović, Monika Maksimović, Mirjam Badnjević, Eva Bevc, Katja Sihur in Aljaž Hočevar. Vreme jim ni bilo ravno naklonjeno, saj jih je prvi dan, ko so prehodili pot od Celja in vse do Kala, vseskozi spremljal dež in za poletje izjemno nizke temperature. Naslednja dva dneva so imeli z vremenom več sreče, saj jih je na odpravi čez Mrzlico, Vrhe, Sv. Planino (kjer so imeli drugi dan nočitve) in čez Čebine, Klek, Trbovlje ponovno spremljalo pravo poletno vreme.

Prejšnji teden pa je odprava čakala še zlatnike (Timotej Zupančič, Maj Hauptman Pepelnjak, Matic Škrbec, Luka Medvešek, David Kuharič). Le-ti so se odločili za raziskovalno, štiri dnevno popotovanje. Od klasične odprave se razlikuje v tem, da si postavijo tabor, od tam pa potem na dan delajo približno 15 kilometrov in vmes proučujejo, raziskujejo. Tako so se odločili za zbiranje in fotografiranje tipičnega rastlinstva na Goričkem. Ker so imeli tabor postavljen ob madžarski meji, jih je pot vodila na dvojezična področja (npr. Andovci, Števanovci). Tudi njim vreme sprva ni bilo naklonjeno, vendar se jih je že proti večeru prvega dne usmililo, tako da so potem lahko uživali v neokrnjeni naravi.

V šolskem letu 2018/2019 bodo tako dobili v GESŠ Trbovlje prve zlatnike, vsekakor pa je
veliko zanimanje za program tudi med novimi dijaki. “Najbolj privlačne so odprave, ki dajejo ob zaključku določene stopnje tisto piko na i, kjer mepijevci dejansko preizkusijo sebe, svoje zmožnosti. Da o druženju, nepozabnih doživetjih mentorici sploh ne govoriva …” so nam za konec povedale Katarina Bola Zupančič in Maruša Stoklasa Drečnik, mentorici programa MEPI.

Print Friendly, PDF & Email