Doma Aktualno ‘Sreča na vrvici’ v Hrastnik

‘Sreča na vrvici’ v Hrastnik

Narisala Majda Velej

Tokrat že peta jubilejna predstavitev rodovniških psov in mešančkov. Na obisk je prišlo približno 18 različnih pasem, ki so jih lastniki predstavili in se z njimi sprehodili do stanovalcev, ti pa so jih “popestovali” in pobožali.

Spomini na Jakoba

Organizator predstavitve Damjan Zelenik, vodja kuhinje v domu sicer pa vzreditelj čivav je letos pripeljal še posebno gostjo – kinološko sodnico Miro Bizjan, lastnica in inštruktorica pasjega glavnega igralca Jakoba v filmu Sreča na vrvici.

Bizjanova je na kinološkem področju aktivna že več kot 40 let, brez psov si ne predstavlja življenja, nam je zaupala.

Gostja Mira Bizjan

Spomini na Jakoba so lepi in zabavni, pravi Mira. Enkrat je na nekem vrtu videla novofundlanca in se ji je zdel tako veličasten, da si je rekla, da takšnega psa mora imeti. Njegovo pravo ime je bilo Ron. Z njim je hodila v pasjo šolo in na razstave, kjer je tudi srečala režiserja filma, ki je iskal psa. Najprej je iskal bernardinca, pripoveduje Bizjanova, potem pa ugotovil, da je zelo težko dobiti dvojnika saj niso enako ‘pobarvani’ in tudi ‘fleke’ imajo na različnih koncih. Tako je potem izbral Rona, ker je črn in ni težko najti dvojnika. Ron je pri 7 letih igral v filmu Sreča na vrvici, od katerega je minilo že 40 let, umrl pa pri 13 letih.

Živali na obisku vedno “prinesejo” nekaj dobrega

Obisk živali na stanovalce doma vpliva blagodejno, je prepričan direktor Drago Kopušar. Obiski živali v domu so dovoljene in vsake toliko, kdo pripelje kakšno žival na obisk. In, ker je bil obisk živali vedno pozitiven, so se odločili živalske obiske nagraditi. Tako je bil pred 5 leti projekt poskusno in zelo uspešno izpeljan. Tudi lastnikom psov je bila ta ideja všeč, zato se vsako leto dobijo skupaj in organizirajo predstavitev. “To je za stanovalce poseben dogodek” doda direktor. Zadovoljstvo, doživetje, veselje in žalost se jim vidi na obrazu, saj s tem doživljajo tako lepe kot tudi žalostne spomine na svoje ljubljenčke.

FOTO:

Print Friendly, PDF & Email