Doma Zagorje »Stan rudarski bodi nam pozdravljen«

»Stan rudarski bodi nam pozdravljen«

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE je na prireditvenem prostoru pred Rudarskim muzejem Zagorje pripravilo že 6. svečano prireditev ob prazniku slovenskih rudarjev in 6. častni skok čez kožo v častni rudarski stan.

Svečano prireditev je tradicionalno začel Rudarski pevski zbor Loški glas z Rudarsko himno »Stan rudarski bodi nam pozdravljen, stan rudarski to je naša slast« pod taktirko Alenke Flere Pavlič.

Moderatorka Metka Šum je nagovorila pisano občinstvo treh, štirih generacij, ki se 3. Julija že tradicionalno zbere pod izvoznim stolpom kisovške jame, kateri so ponosni na tradicijo doline in na svoje knapovske korenine.

Prireditev je s slavnostnim govorom nadaljeval minister za javno upravo sokrajan in član društva Rudi Medved. V nagovoru je pohvalil delo društva in ohranjanje rudarske dediščine, ki je v ponos tako Zagorjanom kot tudi Sloveniji, saj se je pred 85 leti prav v Kotredeški jami začela vseslovenska gladovna stavka proti nevzdržnim delovnim razmeram in izkoriščanju.

Z glasbo in plesom je prireditev popestrila Folklorna skupina Trbovlje, ki za spoštovanje dediščine in ljudskega izročila prednikov skrbi že dobrih 30 let. Zaplesali so najprej splet koroških ljudskih plesov, kasneje pa še splet gorenjskih plesov s potrkavanjem.

K besedi je moderatorka povabila predsednika društva Antona Kobana, ki je na kratko predstavil delo društva in načrte, zazrte v prihodnost.

Med člani društva RMED SREČNO ZAGORJE je tudi nekaj mladoletnih in med njimi je vnukinja predsednika Lea Koban, ki je ob spremljavi Jerneja Pikla odlično zapela skladbo z naslovom »Vsi ljudje hitijo…«

 

Sledil je najbolj svečani del prireditve šesti častni skok čez kožo 2019. Častno razsodišče s predsednikom Matjažem Hočevarjem na čelu je na predlog izvršnega odbora društva odločilo, da so v čast in poklon knapovski tradiciji čez kožo skočili: Vinko Povše, Zdenka Juvan, Igor Gošte in Marija Ojstršek.

Starešina rudarske čete Franci Brinovec je povedal, da častni skok čez kožo naše društvo izvaja vse od ustanovitve društva. Tako je v častni rudarski stan skočilo do danes že 26 skakačev. Prav vsi imajo posebne zasluge za to. Tudi danes smo izmed vseh predlogov izbrali posameznike, ki jim rudarska preteklost in tradicija veliko pomeni, kolege, »kamerate«, ki so v rudarstvu v Zagorju pustili svoj pečat in ljudi, ki bodo knapovsko preteklost prenesli v sedanjost in jo zapisali za prihodnje generacije.

Print Friendly, PDF & Email