Doma Aktualno “Stari”, a še vedno mladostni in motivirani

“Stari”, a še vedno mladostni in motivirani

Vir: DGT;Gal Kukovič in Blaž Šoba prva z leve

116 let obstoja, tekmovanj, gostovanj in sodelovanj pri različnih prireditvah. Vsako leto imajo tudi 2 koncerta. Združuje jih ljubezen do glasbe in druženje, je ponosen Gal Kukovič, sedanji predsednik Delavske godbe Trbovlje.

Od ustanovitve 1903 leta, je godba zamenjala kar nekaj lokacij. Najdlje delujejo v sedanjem godbenem domu, in sicer vse od leta 1962.V vseh teh letih so nanizali mnogo uspehov, največje prav v svetovnem merilu.

So zvesti spremljevalci marsikatere prireditve, najdaljšo tradicijo ohranjajo z “budnico” po Trbovljah ob prazniku dela 1. maja, ki obstaja že vrsto desetletji. Ta praznik, ki je eden največjih v Trbovljah z veseljem vsako leto podpirajo in se ga udeležujejo.

»Vsako leto se zapeljemo tudi v enega od obrobnih naselji, naprimer Klek, Čeče in tako dalje. Še vedno so nas vsepovsod veseli,« nam pojasni član godbe Blaž Šoba, »godbeniški leksikon« kot mu pravijo. Gal pa šaljivo doda:»Kapo jim dol, da po dolgi noči kresovanja, tako zgodaj zjutraj pridejo in z veseljem preigravajo, he he.«

V letih pred ustanovitvijo se je več amaterskih skupin družilo iz ljubezni do glasbe, nato pa so društvo uradno postavili na noge in nastala je Delavska godba Trbovlje.

Trboveljski godbeniki igrajo sicer vsak svoje glasbilo, vseeno pa kot “samouki” poprimejo tudi za kakšen drug instrument.

Včasih je bilo lažje

»Včasih je bilo veliko močnih sponzorjev, velika podjetja, ki so donirala sredstva. Zato smo si lahko privoščili več kot danes. Nujno bi bilo potrebno urediti prostore, kupiti nova glasbila. Vendar je teh sredstev le toliko, da pokrijemo stroške, ki so zaradi ogrevanja zelo visoki. Tudi kam ven bi radi še šli,« je nadaljeval Gal Kukovič, krmar godbene ladje.

Uspešni doma in po svetu

Širši javnosti, so se davnega leta 1950 predstavili v Beogradu, pod vodstvom dirigenta Antona Hudarina. In to je prvi pomembnejši dogodek, ki se je zabeležil v njihov arhiv.

Največji uspehi segajo v ’70 in ’80 leta prejšnjega stoletja ter leto 1995, ko so osvojili zlate nagrado oziroma prvo mesto na tekmovanjih na Nizozemskem.

Udeleževali so se tudi številnih tekmovanj na državnem nivoju, tudi še v času Jugoslavije. Skozi leta so pridobili cel kup plaket in priznanj. Leta 1969 pa je njihov trud prepoznala tudi občina, ko so bili med prvimi prejemniki “Prvojunijskih” nagrad.

Lanski, že tradicionalni, Božično – novoletni koncert, je snemala tudi RTV Slovenija. Prav tako so se preteklo leto, po skoraj 10 letih, odpravili na gostovanje, na mednarodni festival, v Dimitrov grad, kjer so igrali skupaj z poklicnimi godbami, kot naprimer srbskim policijskim orkestrom. Pohvale pa prejeli tudi s strani dirigenta Srbske armije, kar jim je dalo dodaten zagon in dodatno potrditev dobrega dela.

Letos junija so povabljeni na Ljubljanski festival, kar je zanje velika čast.

Povezuje nas še vedno druženje in ljubezen do glasbe in skupnega ustvarjanja

»Ko sem izvedel, da lahko grem na avdicijo k godbi mi je bila to neizmerna čast. Lansko leto, ko so me predlagali za predsednika, pa moram priznati, da me je bilo kar strah in nisem bil ravno navdušen prevzeti to odgovornost, kako bom jaz to peljal. A mi od samega štarta ena luštna ekipa pomaga, svetuje, in vedno stopimo skupaj pri odločitvah in organizaciji,« se spominja Gal.

»Čeprav,« še doda glavni akter godbenikov, »danes je težje zbrati vse skupaj, saj imajo večina službe izven Zasavja. Vendar se trudimo. V sebi še vedno imamo močno pripadnost.«

iz arhiva Občine Trbovlje

Za ideje tematik vsakoletnih koncertov je predvsem zaslužen njihov dirigent prof. Jože Kotar, ki mu gre tudi največja zahvala za vse, je še jasen “prvi na vrvi”, Gal Kukovič.

Tudi druženja kot so letni koncert, dogodki, na katere so povabljeni in seveda slavna budnica, so in ostajajo motivacija za nadaljnja ustvarjanja. Ljudje so jih vedno veseli, še vedno komaj čakajo koncerte, zato še vztrajajo, povedo v en glas.

Print Friendly, PDF & Email