Doma 1+1=2 Starši! Zaupajte in jim ne dihajte za vrat!

Starši! Zaupajte in jim ne dihajte za vrat!

Vzgojiteljica Sanja Trupi

Zaupanje je tista stvar, ki jo zagorska vzgojiteljica Sanja, posebej izpostavi. Velikokrat starši premalo zaupajo vrtcu in vzgojiteljem, na ta način pa vzbudijo tudi upor pri malčkih. Kako potekajo uvajanja otrok v vrtec, smo preverili v zasavskih vrtcih.

»Starše na roditeljskem sestanku pred vstopom v vrtec v večini zanima, kako in koliko časa poteka uvajanje« nam pojasni vzgojiteljica Sanja Trupi iz Vrtca Zagorje, ki je diplomirala prav iz uvajanja otrok v vrtec. Hitrega odgovora glede uvajanja ni. Odvisno je od posameznega otroka, veliko pa lahko na to vplivajo tudi starši. Prvi dan se starš z otrokom v vrtcu zadrži le kakšno uro, priporoča. Med tem časom pa sama opazuje otrokov odziv na novo situacijo.

V vseh zasavskih vrtcih si za uvajanje vzamejo dovolj časa, nam zagotovijo in se prilagodijo na potrebe vsakega posameznega malčka

Zagorska vzgojiteljica si vzame čas, da opazuje, ali se otrok drži starša ali se igra z drugimi otroki, je bolj ali manj samostojen. Vsak dan sproti se dogovarja s starši, koliko časa bodo pustili otroka samega v vrtcu. Na začetku je to morda le dobra ura, potem pa ta čas podaljšujejo. Staršem, ki se udeležijo uvajanja svetuje tudi, da se igrajo z vsemi otroki, da se vključijo v igro in tako pokažejo svojemu malčku, da je v varnem območju.

O uvajanju se s starši dogovorijo že na roditeljskem sestanku, nam zaupajo v vseh treh zasavskih vrtcih, kjer se uvajanja lotevajo individualno. Glede na potrebe otroka.

V zagorskem vrtcu so vzgojitelji pripravili zgibanko Malček gre v vrtec, ki staršem in otrokom pomaga z nasveti glede vključitve v oddelek.

Zelo podobno se zadev lotevajo tudi v Trbovljah in Zagorju. Za uvajanje mora biti dovolj časa, naj se ne hiti, pravi Daša Bokal, trboveljska ravnateljica.

Prav nič neobičajne niso solze, razumljivo pojasni ravnateljica iz Hrastnika Maja Petan Majcen: “Povsem običajno je, da steče kaka solza, saj nekaterim malčkom to predstavlja prvo ločitev od okolja in ljudi, ki jim je znano in kjer se počutijo varno. Priporočljivo pa je, da če solza že steče, steče na licih malčka. Te znamo hitro in ljubeče osušiti!” 

Preveč obotavljanja lahko pripelje do večjih izpadov, ki vplivajo tudi na ostale otroke.

Sanja Trupi je tudi sama v vlogi starša doživela uvajanja, zato se dobro zaveda, da je težko svojega otroka prepustiti v varstvo, a hkrati poudarja, da je socializacija v tem obdobju izrednega pomena. Na starše apelira, da se zjutraj, ko malčke pripeljejo v vrtec, čim hitreje poslovijo in jim s spodbudnimi besedami zagotovijo, da so na varnem. Preveč obotavljanja lahko pripelje do večjih izpadov, ki vplivajo tudi na ostale otroke. Jok je sicer čisto razumljiv odziv in ponavadi ne traja prav dolgo.

Print Friendly, PDF & Email