Doma Aktualno Ste iz pravega ‘testa’ za to službo?

Ste iz pravega ‘testa’ za to službo?

Zasavska ljudska univerza konec marca pričenja z usposabljanjem za socialne oskrbovalce na domu. Prijave zbirajo do 15. marca.

Poklic, ki je zelo iskan

Valentina Uran

“Poklic je primeren za tiste, ki imajo veselje do dela z ljudmi, ki čutijo željo, da pomagajo. Zanj se odločajo večinoma ženske, čeprav to ni izključno ženski poklic. Trenutno je to zelo iskan poklic. Vsi, ki so se v zadnjih dveh letih usposabljali pri nas, imajo službo. Je pa zelo specifičen poklic, gre za fizično naporno delo, ki ni vedno ‘lepo’ delo, zato nekateri ugotovijo, da ne zmorejo,” je razložila Valentina Uran iz Zasavske ljudske univerze.

Delo socialnega oskrbovalca namreč obsega vse od osnovne osebne nege, kamor lahko spada tudi menjavanje plenic nepokretni osebi, do gospodinjske pomoči in družabništva.

Na usposabljanje bodo sprejeli 12 kandidatov. Za kandidate, ki jih bo napotil Zavod za zaposlovanje, bo usposabljanje brezplačno. Pogoji za vključitev v usposabljanje so končana osnovna šola, starost najmanj 25 let, 5 let izkušenj pri delu z ljudmi ali 1 leto izkušenj v negi, oskrbi. Usposabljanje poteka 3 mesece, obsega 150 ur, od tega je polovica ur teorija in polovica ur praktično delo pri delodajalcu. Po zaključenem usposabljanju je mogoče pridobiti certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije  za poklic socialnega oskrbovalca na domu.

Kje se lahko zaposlite?

V Zasavju je po besedah Uranove zaposlitev mogoča pri koncesionarjih, to je domovih za starejše v Trbovljah, Zagorju, Hrastniku in Litiji. Če ni dovolj kadra, se socialni oskrbovalci lahko zaposlijo tudi kot strežniki v domu. Možno je tudi zasebno delo, preko osebnega dopolnilnega dela ali s.p.

Foto: ZLU
Print Friendly, PDF & Email