Doma Aktualno Steklarjem za inovativno tehnologijo 1,5 mio evrov

Steklarjem za inovativno tehnologijo 1,5 mio evrov

Moč treh podjetij združena v razvoj nove tehnologije, ki naj bi zmanjšala porabo fosilnih goriv kot energenta za taljenje stekla in tako zmanjšala odtis CO2 v okolje.

Hčerinsko podjetje Steklarne Hrastnik RCeNeM ter podružnice podjetij Petrol Energetika ter Iskre so skupaj pripravile projekt, v katerem bodo fosilna goriva zamenjali z vodikom, ki bo pridobljen iz obnovljivih virov.

Celoten projekt vreden skoraj 4 milijone evrov

Projekt prijavljen na državno agencijo za spodbujanje podjetništva je prejel 85 od 100 točk in se uvrstil med sedem najboljših, ki jih bo agencija podprla finančno. Prijavitelji bodo prejeli skoraj milijon in pol evrov s strani države ter Evropske unije.

Generalni direktor Steklarne Hrastnik, Peter Čas

Sodelovanje hčerinskega podjetja Steklarne Hrastnik pri projektu »Optimizacija pretvorbe energije za zmanjšanje deleža rabe fosilnih goriv z vodikom pri industrijskem taljenju stekla« je le še ena izmed aktivnosti v sklopu prizadevanj za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. Do sedaj so v enoti namiznega stekla, s pomočjo inovativnih rešitev in najnovejše tehnologije, znižali izpuste CO2 za 30 odstotkov, v enoti embalažnega stekla pa za 10 odstotkov, se pohvalijo v hrastniški steklarni. »Uvedba najnovejših, energetsko učinkovitih metod, tehnoloških postopkov in tehnoloških rešitev za zniževanje vplivov na okolje je ena od naših ključnih strateških usmeritev pri odločitvi, kakšna tehnologija bo del naše proizvodnje. Samo tako lahko neprestano znižujemo vpliv na lokalno okolje, optimiziramo tehnološke procese in s tem hkrati zagotavljamo tudi našo konkurenčnost,« je povedal novi generalni direktor Peter Čas. Z novo tehnologijo bodo tudi steklarji tudi bolj konkurenčni na trgu: »Naši zahtevni kupci, iz premium in super premium segmenta, imajo v svojih strategijah vgrajen trajnostni razvoj in ne kupujejo od proizvajalcev, ki niso tako usmerjeni pravi Čas, ki verjame, da takšna usmeritev zahteva, poleg vlaganja v kader in socialno okolje, tudi konstantna vlaganja v inovativno tehnologijo.

Pilotni projekt, ki se bo izvajal v Hrastniku predstavlja popolnoma novo rešitev, ki je na področju Evrope in sveta skoraj ni mogoče najti. Projekt ima potencial širši od steklarske industrije, poleg zmanjšanja odtisa CO2 se osredotoča na redko tehnologijo pridobivanja vodika in uspešna rešitev naj bi bila univerzalna tudi za proizvodnjo cementa, železa in jekla.

Print Friendly, PDF & Email